Δόθηκαν 40.000 ευρώ για το κυνηγετικό τζιπ του Τσαουσέσκου – Πέρασαν 30 χρόνια από την πτώση του (video)

Ένα αξιοσέβαστο ποσό έδωσε κάποιος για να κάνει δικό του το κυνηγετικό τζιπ του Νικολάε Τσαουσέσκου, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν τριάντα χρόνια από την πτώση του καθεστώτος του στη Ρουμανία.

Gone, Not Forgotten

For 25 years, Nicolae Ceausescu held Romania in a vice grip, until he and his wife, were tried and shot dead by a firing squad on Dec. 25 as the regime fell. 30 years later his car,

a sky-blue ARO 304, was auctioned at $44,000, drawing outrage from officials. pic.twitter.com/p8j5ZUoSHc

— Whatz Up (@Whatz_Up_) 20 Δεκεμβρίου 2019

Πρόκειται για ένα όχημα παντός εδάφους, που κατασκευάστηκε ειδικά για τον Νικολάε Τσαουσέσκου το 1977 και πωλήθηκε σε δημοπρασία σε τιμή διπλάσια της αναμενόμενης, όπως έγινε γνωστό από τη φορολογική υπηρεσία «ANAF» της Ρουμανίας. Έπιασε…. 40.000 ευρώ.

Επί ένα τέταρτο του αιώνα, ο Τσαουσέσκου κυβέρνησε τη Ρουμανία με σιδηρά πυγμή, μέχρι την αιματηρή εξέγερση του 1989. Ο ίδιος και η σύζυγός του Έλενα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού πριν από 30 χρόνια, στις 25 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, και το καθεστώς του κατέρρευσε.

VIDEO: Terensko vozilo „ARO 304“ koje je specijalno izrađeno za nekadašnjeg predsednika Rumunije, Nikolaja Čaušeskua, prodat je na aukciji za 44.000 dolara >> https://t.co/ZcgKXXEjVY #rtsvesti pic.twitter.com/amlGrnpJL5

— RTS_Magazin (@RTS_Magazin) 20 Δεκεμβρίου 2019

Ο Τσαουσέσκου χρησιμοποιούσε το γαλάζιο όχημα «ARO 304», με τα πολυτελή δερμάτινα καθίσματα και την ηλεκτρική οροφή, όταν πήγαινε για κυνήγι αλλά και σε επίσημες επισκέψεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία, δεν είχε βρει αγοραστή. Η «ANAF» μείωσε την αρχική τιμή πώλησης κατά 25%, στα 103.125 λέι (περίπου 21.500 ευρώ) στη δημοπρασία που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες. Πέντε ενδιαφερόμενοι έκαναν προσφορές και τελικά πωλήθηκε έναντι 189.180 λέι (σχεδόν 40.000 ευρώ). Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τον αγοραστή του οχήματος.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a valorificat, prin licitaţie, automobilul de teren ARO 304 care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, cu 189.180 lei, informează instituţia.

Maşina a fost evaluată la 137.500 https://t.co/OR3kLz4NT5 pic.twitter.com/axg4UGLYfQ

— Stiri din Bucovina (@stiridinbucov) 20 Δεκεμβρίου 2019

Čaušeskuov ARO 304 prodat na aukciji iz drugog pokušaja https://t.co/IWNsoTIMIN pic.twitter.com/bCA2CNy0io

— 34sad.com (@34sad_com) 21 Δεκεμβρίου 2019

Έτσι έπεσε το καθεστώς του Τσαουσέσκου

Οσο ισχυρό φάνταζε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο εύκολα κατέρρευσε, σαν πύργος από τραπουλόχαρτα θα έλεγε κανείς, το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν στις 22 Δεκεμβρίου του 1989, με τον τότε ηγέτη της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και τη σύζυγό του Έλενα να συλλαμβάνονται από την αστυνομία αφού είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να διαφύγουν με ελικόπτερο (πρώτα στο Σναγκόβ και μετά στο Τιργκοβίστε). Εκεί ακριβώς έπεσαν στα χέρια των αρχών αφού ο στρατός είχε απαγορεύσει την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Ιον Ιλιέσκου αναλάμβανε πρόεδρος της Ρουμανίας βάζοντας τέλος στην κομμουνιστική περίοδο της χώρας.

Τι προηγήθηκε

Επί μία εβδομάδα η Ρουμανία συνταρασσόταν από την εξέγερση των φοιτητών στην Τιμισοάρα η οποία πολύ γρήγορα απέκτησε αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Αμέσως την επιστροφή του από το Ιράν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τσαουσέσκου επιχείρησε να ελέγξει την κατάσταση. Στις 21 Δεκεμβρίου το κομμουνιστικό κόμμα της Ρουμανίας διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από το γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας εκφώνησε λόγο που έμελλε να είναι και ο τελευταίος του.

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σ’ ένα τεράστιο φιάσκο. Μετά τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του Τσαουσέσκου άρχισαν να φωνάζουν «Τιμισοάρα» και να αμφισβητούν αυτά που έλεγε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος αρχικά σάστισε. Προσπάθησε να συνετίσει το πλήθος με κινήσεις του δεξιού χεριού, κίνηση που έκανε και η σύζυγός του που κάλεσε, εν συνεχεία, τον κόσμο να σωπάσει. Ο ίδιος ο Τσαουσέσκου ακούστηκε να λέει ότι πρόκειται για προβοκάτσια!

Εν τέλει, η ομιλία ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων. Ο Τσαουσέσκου υποσχέθηκε αυξήσεις στο βασικό μισθό και στις συντάξεις γήρατος από την 1η Ιανουαρίου του 1990 αλλά προφανώς δεν έπεισε κανέναν πέρα από τους οπαδούς του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την επόμενη μέρα, 22 Δεκεμβρίου του 1989, ο Τσαουσέσκου πληροφορήθηκε το θάνατο του Υπουργού Αμυνας, Βασίλε Μιλέα. Πίστεψε ότι επρόκειτο για δολοφονία (αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν αυτοκτονία) και ανέλαβε αμέσως την ηγεσία του στρατού.

Πήγε επίσης στα κομματικά γραφεία και επιχείρησε να απευθυνθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο κόσμος όμως ήταν εξαγριωμένος και πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εισέβαλαν στο κτήριο και έψαξαν το ζεύγος Τσαουσέσκου το οποίο τελικά διέφυγε με ελικόπτερο. Τα σχετικά, ιστορικά πλάνα διασώζονται.

Μετά τη σύλληψή του, το ζεύγος Τσαουσέσκου πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο το οποίο απήγγειλε πολύ σοβαρές κατηγορίες (παράνομο πλουτισμό με κρατικά κεφάλαια, γενοκτονία, κατάχρηση εξουσίας, καταστροφές ιστορικών κτιρίων κτλ).

Ηταν μία παρωδία δίκης. Ο Νικολάε και η Ελενα Τσαουσέσκου καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο και εκτελέστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989. Εχει μείνει στην ιστορία η σκηνή που η Ελενα Τσαουσέσκου αντιδρά μόλις οι στρατιώτες της δένουν τα χέρια φωνάζοντας «δεν έχετε κανένα δικαίωμα».

Μετά την εκτέλεσή τους αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος έκανε ζωή που αντιστοιχούσε σε σούπερ σταρ. Στο πολυτελές σπίτι τους (που έμοιαζε περισσότερο με παλάτι και το οποίο πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό) πολλά από τα είδη υγιεινής ήταν χρυσά…

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, sansimera, news247)

Πηγή: Δόθηκαν 40.000 ευρώ για το κυνηγετικό τζιπ του Τσαουσέσκου – Πέρασαν 30 χρόνια από την πτώση του (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα