«Εμφύλιος» στο Ιράν για την κατάρριψη του Boeing: Έξαλλοι οι Ουκρανοί, οργή και στον υπόλοιπο κόσμο (video)

Το Ιράν και οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing 737 και με βίντεο, αποκαλύπτοντας τα… «10 δευτερόλεπτα που σκότωσαν 176 ανθρώπους» και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στη χώρα επικρατεί «εμφύλιος». Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη…

Οργισμένοι είναι οι πολίτες στο Ιράν επειδή οι αρχές της χώρας συγκάλυπταν επί ημέρες την αλήθεια και πουλούσαν… τρέλα στις πλάτες

176 αθώων ψυχών. Έξαλλοι είναι και οι Ουκρανοί, οργή και στον υπόλοιπο πλανήτη. Τι λέει η Μεγάλη Βρετανία για την αεροπορική τραγωδία. Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ.

#Airlines #Travel #Boeing

Iran plane crash admission triggers international calls for full investigationhttps://t.co/QeUYk55iIh

— Hal S. Pope (@UGAGrad) 11 Ιανουαρίου 2020

Η στάση της Τεχεράνης τις προηγούμενες ημέρες, αναφέροντας… «Δεν έχει λογική η θεωρία ότι το ουκρανικό Boeing δέχτηκε πλήγμα από δικό μας πύραυλο», μετά και την ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης ότι κατέρριψε από λάθος το αεροσκάφος, προκάλεσε οργή στο εσωτερικό της χώρας και για κάποιους Ιρανούς η συγγνώμη των αρχών και τα συλλυπητήρια δεν αρκούν.

Διαδηλώσεις στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα ιρανών διαδηλωτών ζήτησε το Σάββατο (11/010) την παράιτηση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έπειτα από την παραδοχή από την Τεχεράνη ότι ο στρατός της κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

«Ηγέτη Χαμενεϊ παραιτήσου, παραιτήσου», φαίνεται να φωνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι σε βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Amir Kabir. Το «Reuters» δεν μπόρεσε, πάντως, να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του οπτικού υλικού.

Συλλυπητήρια το Ιράν αλλά οι πολίτες είναι οργισμένοι

Η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη (08/010) είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», έγραψε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

Τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράν δεν κατευνάζουν την οργή των Ιρανών, που χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους κατά του κατεστημένου επειδή συγκάλυψε για κάποιες ημέρες την αλήθεια.

«Είναι μια εθνική τραγωδία. Ο τρόπος που την χειρίστηκαν και που την ανακοίνωσαν οι αρχές είναι ακόμη πιο τραγικός», λέει ο Αλί Ανσαρί, ένας μετριοπαθής κληρικός, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «ILNA».

İran’da Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının düşmesine neden olan füzenin yeni görüntüleri ortaya çıktı. #iran pic.twitter.com/Hpm5ouTUid

Tweety Haber (@TweetyHaber) 11 Ιανουαρίου 2020

Πολλοί Ιρανοί ρωτούν γιατί οι αρχές της χώρας δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο της Τεχεράνης και τον εναέριο χώρο του Ιράν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του ανώτερου ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί με drone στη Βαγδάτη.

Σε δικό του μήνυμα στο Twitter νωρίτερα σήμερα ο ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε μέρος της ευθύνης για την τραγωδία στον αμερικανικό τυχοδιωκτισμό, όπως τον χαρακτήρισε. «Το τερματίσατε κ.υπουργέ! Καταστρέψατε τα πάντα!», απάντησε η Μπίτα Ραζακί στο Twitter.

Our media claims Iran is unified in grief over Soleimani. Chris Matthews said the terrorist’s death hit Iran like the death of Princess Di hit Britain. Here’s the reality: students, under threat of torture & death, calling now for the Supreme Leader to go. pic.twitter.com/VfQxzh35uc

Mike (@Doranimated) 11 Ιανουαρίου 2020

«Ήταν τόσο προσεκτικοί να μη σκοτώσουν κάποιον Αμερικανό στα αντίποινά τους για τον Σουλεϊμανί. Αλλά δεν έκλεισαν το αεροδρόμιο. Αυτό δείχνει πόσο αυτό το καθεστώς ενδιαφέρεται για τους Ιρανούς», αναφέρει η Μίρα Σενταγκατί από την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Σουλεϊμανί.

«Ακούσια; Τι σημαίνει αυτό; Απέκρυπταν επί ημέρες αυτή την τεράστια, τραγική είδηση μόνο για να θρηνήσουν για τον Σουλεϊμανί. Ντροπή σας», γράφει ο Ρεζά Γκαντιανί από την πόλη Ταμπρίζ αναφερόμενος στην δικαιολογία που έδωσαν οι Φρουροί ότι κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος από λάθος.

Iraanse generaal neemt schuld neerhalen Boeing op zich: ‘Was ik maar dood’ https://t.co/oE0LyDOF35#UkraineAirlines #Oekraïne #Airlines #UkraineInternationalAirlines #Vliegtuig #Vliegtuigen #VliegtuigCrash #Vliegtuigongeluk #Teheran #Iran #Boeing737800 #Boeing737 #PS752 #raket

— Michael (@michael15071997) 11 Ιανουαρίου 2020

Η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, και εθνικός ήρωας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν.

Ορισμένοι Ιρανοί ζητούν την παραίτηση αξιωματούχων. «Πήρατε εκδίκηση από τους Ιρανούς», έγραψε στο Twitter ο Αχμάντ Μπατεμπί απαντώντας στη δήλωση του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λυπάται βαθιά για το καταστροφικό λάθος». «Μόνο παραίτηση», έγραψε ένας άλλος χρήστης του Twitter.

Οργή στην Ουκρανία – «Το αεροσκάφος δεν έλαβε προειδοποίηση για πιθανή απειλή»

Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία «Ukraine International Airlines» ανακοίνωσε, πάντως, το Σάββατο (11/010) ότι το αεροσκάφος της το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί.

Αξιωματούχοι της εταιρείας οργίστηκαν από αυτό που χαρακτήρισαν υπαινιγμούς του Ιράν πως το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν ενήργησε σωστά.

Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της εταιρείας κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.

«Αν νομίζεις ότι κάνεις πόλεμο, νόμιζέ το όσο θέλεις, αλλά υπάρχουν γύρω σου κανονικοί άνθρωποι τους οποίους οφείλεις να προστατεύσεις. Αν χτύπαγαν από κάπου προς κάπου αλλού, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν το αεροδρόμιο. Υποχρεωμένοι. Και μετά χτύπα όσο θέλεις», είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιχόρ Σοσνόφσκι.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει στροφή 15 μοιρών προς τα δεξιά αφού είχε φτάσει στα 6.000 πόδια ύψος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Γιεβγιένι Ντίκχνε, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων λέγοντας ότι η αεροπορική εταιρεία δεν έκανε τίποτα εσφαλμένο ως προς την τήρηση της διαδικασίας ασφαλείας.

«Κατά την ώρα της αναχώρησης από το αεροδρόμιο του Κιέβου Μπορισπίλ, η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε πληροφορίες για πιθανές απειλές. Τη στιγμή της αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ήταν ακριβώς το ίδιο», είπε για την τραγωδία στο Ιράν.

«Ανθρωποκτονία από πρόθεση;»

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (11/01) ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών περί «ανθρωποκτονίας από πρόθεση».

Προς ώρας, δεν υπάρχει, πάντως, οποιαδήποτε τελική απόφαση, καθώς η σχετική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Η – έστω και καθυστερημένη – παραδοχή του λάθους εκ μέρους του Ιράν, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, οι οποίες πάντως, κινήθηκαν στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες» ήταν το πρώτο σχόλιο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να απόσχει από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Η στάση του Μπόρις Τζόνσον μετά την αεροπορική τραγωδία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σάββατο (11/010) ότι η κατάρριψη «από λάθος» του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους από το Ιράν ενισχύει την αναγκαιότητα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στα 176 θύματα, τέσσερις επιβάτες ήταν βρετανοί υπήκοοι.

«Η παραδοχή από το Ιράν ότι η πτήση 752 της Ukraine International Airlines καταρρίφθηκε από λάθος από τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις του είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Χρειαζόμαστε τώρα μια συλλογική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα και τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί στενά με τον Καναδά, την Ουκρανία και τους άλλους διεθνείς εταίρους μας που επηρεάστηκαν από αυτό το δυστύχημα ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτό θα συμβεί. Μπορούμε όλοι να δούμε πολύ ξεκάθαρα ότι η περαιτέρω σύγκρουση θα οδηγήσει απλώς σε περισσότερες απώλειες και τραγωδίες. Είναι κρίσιμο όλοι οι ηγέτες να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση», υπογράμμισε, ακόμα, ο Τζόνσον.

Crash du Boeing ukrainien: l’aveu de l’Iran est un “premier pas important” (Boris Johnson)https://t.co/Jt9IRVECgW

— i24NEWS Français (@i24NEWS_FR) 11 Ιανουαρίου 2020

Συνεργασία Γαλλίας – Ουκρανίας

Παράλληλα, οι Εμανουέλ Μακρόν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας αντίστοιχα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποκωδικοποίηση των δύο «μαύρων κουτιών».

Υπό κράτηση για ορισμένες ώρες ο βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη

Ο βρετανός πρέσβης στο Ιράν, Ρομπ Μακέ, τέθηκε υπό κράτηση τέθηκε για ορισμένες ώρες, στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim», ο βρετανός διπλωμάτης προσήχθη για «οργάνωση και συμμετοχή» των κινητοποιήσεων, μπροστά από το πανεπιστήμιο «Αμίρ Καμπίρ». Λίγο αργότερα, βέβαια, οι ιρανικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο, δίχως να του απαγγείλουν κατηγορίες.

«Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος παραβρέθηκε στη διαδήλωση και συμμετείχε στην οργάνωσή της, τέθηκε υπό κράτηση για μερικές ώρες», γνωστοποίησε το ιρανικό πρακτορείο.

Τόνισε δε, ότι ο διπλωμάτης θα κληθεί για εξηγήσεις την Κυριακή στο κτίριο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η σύλληψη του πρέσβη στην Τεχεράνη, χωρίς αιτία και εξήγηση, αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δίκαιου» ανακοίνωσε, από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: «Εμφύλιος» στο Ιράν για την κατάρριψη του Boeing: Έξαλλοι οι Ουκρανοί, οργή και στον υπόλοιπο κόσμο (video) - altsantiri

Keywords
boeing, video, ιραν, boeing, οργη, διαδηλωσεις, ηπα, crash, full, συλλυπητήρια, στρατος, twitter, reuters, ukraine, ait, tweety, media, iran, hit, princess, mike, σημαίνει, https, εταιρεία, λύση, est, γαλλια, συμμετοχή, συλληψεις, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, τι σημαινει, βιντεο, δημοκρατια, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ουκρανια, πλαισιο, υψος, ωρα, iran, ukraine, αεροδρομιο, βαγδατη, βρισκεται, δηλωση, δειχνει, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, θεωρια, κτιριο, χτυπα, λαθος, ντροπη, ομαδα, πενθος, πτηση, σαββατο, συλληψη, συλλυπητήρια, σωμα, τρελα, τριημερο, υπουργειο εξωτερικων, φυσικο, φορα, ωρες, ait, crash, εκδικηση, est, full, ηγετες, hit, ηρωας, https, χωρα, υπουργειο, κυριακη, media, μπροστα, mike, tweety, πληροφοριες, ποδια, princess, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα