Έξω από το υπουργείο Υγείας οι νοσοκομειακοί: Κάντε προσλήψεις – Το σύστημα φτάνει στα όριά του

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, στην Αθήνα, πραγματοποιεί το μεσημέρι της Πέμπτης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακων Γιατρών Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη απεργία, υποστηριζόμενη και από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων ΑθήναςΠειραιά

(ΕΙΝΑΠ).

Κύριο αίτημα αποτελεί η πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς όπως τονίζουν οι απεργοί «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης και με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με “εντέλλεσθε” για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακων Γιατρών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας ζορίζεται. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Τονίζεται επίσης ότι υπάρχει «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».

Μιλώντας στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στην αρχή, στον Ευαγγελισμό, είχαμε 17 κρεβάτια για COVID-19, τώρα πολύ λιγότερα. Οι ανάγκες αυξάνονται, καθώς ο Ευαγγελισμός δέχεται περίπου 25 ασθενείς με κορονοϊό την εβδομάδα. Το σύστημα κοντεύει να φτάσει στα όρια του, ωστόσο δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις που θα έπρεπε, ειδικά δε μόνιμο προσωπικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα