Λάκης Λαζόπουλος: Είναι η πρώτη περίοδος στη χώρα που δεν υπάρχει πνευματικός λόγος (video)

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη μιλώντας για όλους και για όλα παραχώρησε ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Απευθείας».

Ο καταξιωμένος ηθοποιός φιλοξενήθηκε για να μιλήσει για την παράσταση «Βάτραχοι» που πρωταγωνιστεί και με αφορμή την υπόθεση του έργου αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας.

«Η παράσταση είναι η γνωστή ιστορία που ο Διόνυσος παίρνει τον δούλο του Ξανθία και κατεβαίνουν

στον Άδη γιατί έχουν απελπιστεί επειδή δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος στην Ελλάδα, έχει ερημώσει ο τόπος και δεν μιλάει κανείς ουσιαστικά. Κατεβαίνουν να βρουν ένα ποιητή για να ξαναφέρει φως στη χώρα και γίνεται ο αγώνας του Ευρυπίδη με τον Αισχύλο και κερδίζει ο Αισχύλος». Με αφορμή την υπόθεση ρωτήθηκε αν σήμερα παλεύουμε σαν χώρα με τον ουσιαστικό λόγο και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική.

«Εμείς δεν έχουμε να παλέψουμε με κανέναν ουσιαστικό λόγο και χωρίς να σας προσβάλλω στην Ελλάδα έχουμε μόνο δημοσιογραφικό λόγο. Δεν ακούγεται κάτι άλλο στις τηλεοράσεις, ακούγονται μόνο οι δημοσιογράφοι και είναι η πρώτη περίοδος που περνάμε στη χώρα αυτή χωρίς κανέναν πνευματικό λόγο, χωρίς κανέναν καλλιτεχνικό λόγο, χωρίς κανέναν σατιρικό λόγο παρά μόνο δημοσιογραφικό λόγο. Υπάρχει κάτι άλλο από δημοσιογραφικό λόγο στην Ελλάδα; Πώς να βγουν οι άνθρωποι του πνεύματος; Ν’αρπάξουν τα μικρόφωνα και να βγουν; Δεν τους καλεί κανένας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να εκφραστεί κάποιος, ούτε το διαδίκτυο είναι τρόπος για να εκφραστεί κανείς γιατί αν βγεις και πεις μια αντίθετη γνώμη σου επιτίθενται εκατό στρατιές εντεταλμένων από μέσα και δεν τολμάς να μιλήσεις. Το λέω γιατί έρχονται άνθρωποι στις παραστάσεις και μου λένε ότι έγραψαν κάτι δέχτηκαν σχόλια και φοβήθηκαν και δεν ξαναμίλησαν. Ακόμα και η φίμωση στο διαδίκτυο από τις στρατιές που πέφτουν επάνω σου, ότι ώρα να βγεις να πεις ένα σχόλιο που δεν αρέσει….

Υπάρχει η πραγματικότητα και η ψευδοκρατία που επικρατεί. Εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι στρατοί που επιτίθενται στο διαδίκτυο είναι εντεταλμένοι. Δική μου εκτίμηση είναι αυτή, δεν πιστεύω ότι είναι πραγματικό αυτό όλο.

Παλιότερα γινόταν συνεντεύξεις και ακούγαμε κι άλλες φωνές κι άλλες εκτιμήσεις για τα πράγματα. Τώρα έχουμε ιδιωτικά δελτία ειδήσεων και ένα κρατικό δελτίο ειδήσεων. Τα ιδιωτικά δελτία ειδήσεων είναι των επιχειρηματιών που έχουν τα κανάλια. Είναι σαν να είναι σπίτι του και να λέει τα νέα όπως νομίζει αυτός, δεν λέει τα νέα όπως είναι. Η εκτίμηση του τι έγινε είναι θέμα συμφερόντων του κάθε ανθρώπου που έχει ένα κανάλι. Πάντα υπήρχε ένας ιδιοκτήτης στα ιδιωτικά κανάλια αλλά δεν είχαν φτάσει ποτέ στο σημείο να είναι τόσο ιδιωτικά, υπήρχε μια συνέπεια γιατί υπήρχε κι άλλος λόγος. Ήταν αναμεμειγμένος δεν ήταν καθαρά δημοσιογραφικός.

Η ΕΡΤ επίσης για να τα λέμε τα πράγματα έχει μια κακοδαιμονία όλα αυτά τα χρόνια. Θυμάμαι ότι επιχείρησα δύο φορές στην ΕΡΤ να βγω, τη μία φορά με τις «Κούκλες» και κόπηκα στον αέρα, έχω παίξει άλλη μια φορά και ξανακόπηκα στον αέρα και μια φορά που είχα έρθει πανηγυρικά, θα έκανε μεγάλη εκπομπή στο τέλος ήρθε η συνδικαλιστική ομάδα της ΕΡΤ είπαν ότι δεν με εγκρίνουν και τελείωσε. Άρα λοιπόν μην παραπονιέστε κι εσείς. Η ΕΡΤ μου δίνει το βήμα να μιλήσω live. Σήμερα για να σε αφήσουν να μιλήσεις live πρέπει να είσαι ή πολιτικός με συγκεκριμένες απόψεις ή δημοσιογράφος. Δεν αφήνουν κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει ελεύθερη γνώμη να μιλήσει live και επιμένω σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε αν η εκπομπή «Al tsantiri» θα παίξει αυτή την περίοδο σε κάποιο κανάλι απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, είμαι κάθετος σε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση μέχρι να γίνουν εκλογές να μιλήσει άνθρωπος κανένας, όχι εγώ, να έχει άποψη διαφορετική από αυτή που υπάρχει τώρα. Όταν υπάρχουν συμφέροντα και πάνε να γίνουν εκλογές και έχουμε συγκεκριμένα πράγματα δεν πρέπει να υπάρχει καμία φωνή που να λέει κάτι διαφορετικό. Αυτό γίνεται σε όλες τις εποχές όταν ο κόσμος κατευθύνεται προς κάτι. Όταν κατευθύνεσαι κάπου και όταν τα Μέσα αυτά ελέγχονται, τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν επιτρέπουν να μιλήσει κανένας άνθρωπος που δεν θέλουν».

Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν παραδέχτηκε ότι τόσο στο Mega όσο και στον Alpha είχε χώρο και χρόνο για να λέει ότι θέλει χωρίς να του βάζουν περιορισμούς. Τι όμως έχει αλλάξει από τότε κατά τη γνώμη του;

«Πιστεύω ότι την περίοδο των μνημονίων επειδή τα πράγματα άλλαξαν συνολικά και επειδή αναποδογύρισαν συμφέροντα και πράγματα άλλαξε όλη η χώρα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει κόσμος δυσαρεστημένος και στενοχωρημένος και προτιμούν να επανέλθει μια κατάσταση η οποία να μην εμπεριέχει ανθρώπους που δεν ελέγχονται».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ακόλουθο βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα