Ο κορονοϊός «στη γειτονιά» της Ελλάδας – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά την ταχύτατη διάδοση του φονικού κορονοϊού στη γειτονική Ιταλία, συγκλήθηκε σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το πώς μπορεί η χώρα μας να οχυρωθεί.

Κικίλιας: Έκκληση για ψυχραιμία

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον

κορονοϊό, μετά το συναγερμό που έχει σημάνει στην Ιταλία, ο κ. Κικίλιας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.

«Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό με τους συναρμόδιους υπουργούς για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εξελίξεις. Θέλω να τονίσω πως έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε ύποπτα περιστατικά», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς. «Ο ιός προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών.

Όπως τόνισε, λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας.

Το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από το Υπ. Υγείας για πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Tι έχει κάνει ήδη το Υπουργείο

Όπως αναφέρουν πληροφορίες επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας πως πιθανώς τις επόμενες ημέρες να εντοπισθούν κρούσματα και στη χώρα μας, το ζήτημα εστιάζεται τώρα στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τα ενδεχόμενα περιστατικά, να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με άλλους ασθενείς ή εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση του κοροναϊού, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 20 ημέρες μετά παρότι αρχικά ως επικίνδυνο διάστημα θεωρούνταν οι 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός των υγειονομικών αρχών, για τον οποίο προς ώρας δεν έχουν βρει λύση.

Επιστρέφουν εκτάκτως οι μαθητές από την Ιταλία – Ανακαλούνται οι εκδρομές 

Το αρχικά υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών καθώς και την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+ στην Ιταλία, από σήμερα, 24 Φεβρουαρίου. Η σύσταση του ΕΟΥ αλλά και η σχετική απόφαση του υπουργείου, έρχεται μετά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας.

Στο μεταξύ, δεν θα μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στους γονείς οι οποίοι αγωνιούν για τα παιδιά τους. Η κυρία Κεραμώς δήλωσε ότι οι μαθητές θα προχωρήσουν κανονικά στις δραστηριότητες τους και μόνο εάν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η επιστροφή από την Ιταλία στην Ελλάδα των μαθητών τεσσάρων σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία έχει δρομολογηθεί, έπειτα από τη σχετική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού στη γειτονική χώρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες

Μπορεί στην καλά οργανωμένη Ιταλία να έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων ενάντια στον κορονοϊό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όπως άλλωστε προβλέπει το πρωτόκολλο σε καταστάσεις γενικευμένης κρίσης για ζητήματα φυσικών καταστροφών και επιδημιών, ωστόσο φαίνεται πως η χώρα μας δεν διαθέτει έτοιμο μηχανισμό δράσης, στην περίπτωση που ο ιός περάσει τα σύνορά μας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κληθεί να κάνει ό,τι έκανε η αντίστοιχη υπηρεσία στην Ιταλία, στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου, δηλαδή της εξάπλωσης της επιδημίας και στη χώρα μας.

Το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα». Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες.

Μέχρι σήμερα, την κατάσταση με τον κορονοϊό χειρίζεται κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτό.

Στην περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.

Συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενήεξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμοεφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενήάμεση ενημέρωση τηςΕπιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεωνάμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Επίσης, η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Πηγή: Ο κορονοϊός «στη γειτονιά» της Ελλάδας – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα