ESM: Ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα


O ESM ενέκρινε και επίσημα την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. Η εκταμίευση της υποδόσης αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εκτιμούν ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών στο τέλος Σεπτεμβρίου ικανοποιεί τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα του ESM.

Στο

διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου, ο όγκος των καθαρών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου μειώθηκε κατά 1,524 δισ. ευρώ ( από τα 6,588 δισ. ευρώ σε 5,064 δισ. ευρώ), υπερβαίνοντας κατά 324 εκατ. ευρώ τις απαιτήσεις που είχε θέσει ο ESM.

Η ανακοίνωση του ESM

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα με σκοπό την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ESM λίγο μετά τις 21.30 ώρα Έλλάδας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό ήταν το υπόλοιπο της τρίτης δόσης από τον ESM η οποία εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης ότι η αποδέσμευση του ποσού ήρθε μετά από μια θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς για τη μείωση του καθαρού ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Σημειώνουμε με ικανοποίηση τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων που μειώθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες σημαίνει ότι Ελλάδα έχει ξεπεράσει το στόχο που ετέθη στο πρόγραμμα και αυτό αναμένουμε ότι θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω ότι η καλή μας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί έτσι ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως" τόνισε επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης για την γ' αξιολόγηση, έκαναν λόγο για θετικό κλίμα αναφορικά με την έγκριση των 800 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του ESM, "το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μία ικανοποιητική αποτίμηση με βάση τους όρους του 3ου πακέτου δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο ούτως ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομείναντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης επίσης προορίζονται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα".

Keywords
Τυχαία Θέματα