"Εργαλεία" για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις κρίσεων


Οδηγό για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, που απευθύνεται στους εργαζόμενους στο πεδίο κατά την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών εξέδωσε το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ σε συνεργασία με την ελληνική αποστολή της ΜΚΟ "International Medical Corps".

Πρόκειται για έκδοση ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κυκλοφορεί σε 20 γλώσσες και πλέον μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Την έκδοση του οδηγού πλαισιώνουν σεμινάρια σε εθελοντές και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα.

Ο οδηγός αναλύει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας που πρέπει να παρέχουν οι επαγγελματίες σε ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφατα υπέστησαν πλήγμα από κάποια κρίση. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων με τρόπους που σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους.

"Η χρονική στιγμή είναι τέτοια που επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ κεντρικό το ζήτημα της υποστήριξης όσων δουλεύουν με πρόσφυγες και μετανάστες", εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Νίκος Γκιωνάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, της μονάδας ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες.

"Με την ενέργεια αυτή ελπίζουμε να υποστηρίξουμε τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και του ελληνικού πληθυσμού που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια δύσκολη οικονομική κρίση από το 2009", πρόσθεσε η 'Αντρια Σπυρίδου, επικεφαλής του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης του ελληνικού παραρτήματος της "International Medical Corps".

Όπως επισήμανε η Λέσλι Σνάιντερ, ψυχίατρος και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του οδηγού, "η παροχή πρώτων βοηθειών αφορά στο να ακούς, να βοηθάς τους ανθρώπους να ενωθούν με τους αγαπημένους τους και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες".

"Είναι σημαντικό", πρόσθεσε, "να ρωτάς τις κατάλληλες ερωτήσεις σε αυτούς που θέλεις να βοηθήσεις και να τους παρέχεις ασφάλεια, ελπίδα, ηρεμία, πρόσβαση σε κοινωνική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην ατομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

Η πρώτη έκδοση του οδηγού τοποθετείται χρονικά το 2009 μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Αϊτή. Όπως εξήγησε η κ. Σνάιντερ, "τότε διαπιστώσαμε ότι όσοι παρέχουν βοήθεια χρειάζονταν απλό και συνοπτικό υλικό εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου και της απουσίας υποστηρικτικού εξοπλισμού". Από τότε ο οδηγός μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες και το περιεχόμενό του προσαρμόστηκε, προκειμένου να απευθύνεται στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Μερικές από τις αρχές του οδηγού αφορούν στο σεβασμό του δικαιώματος του κάθε ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που το αφορούν και να επιλέξει εάν θα χρειαστεί βοήθεια και τι είδους βοήθεια. Επίσης, υπογραμμίζεται ο σεβασμός της ιδιωτικότητας, της αξιοπρέπειας και των πολιτισμικών διαφορών. Τονίζεται, εξάλλου, ότι πριν την παροχή πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη η κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία. Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί η φροντίδα του ίδιου του φροντιστή, με συμβουλές για διαχείριση άγχους, υγιείς συνήθειες εργασίας και ζωής και ξεκούραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα