Covid Free Wallet: Τι χρειάζεται για την ταυτοποίηση μέσω TAXISnet

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε διευκρινήσεις για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxisnet.

Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να εισάγουν την ψηφιακή τους ταυτότητα στο κινητό τηλέφωνο προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποδεικνύουν ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απατείται ταυτόχρονη επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Η σχετική δυνατότητα προστέθηκε τη Δευτέρα στο Covid Free

Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).

Σημειώνεται πως Στην ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση της σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή κάτω δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά από μία επαλήθευση με μήνυμα ή κωδικό στο smartphone, η ψηφιακή «ταυτότητα» εισάγεται στο Wallet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε καταστήματα και λοιπούς κλειστούς χώρους.

{https://twitter.com/Pierrakakis/status/1475754336919633922?s=20}

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR Wallet -Τα 3 βήματα

Για όσους δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, ακολουθεί αναλυτικός οδηγός. Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet είτε από το Google Play είτε από το App Store.

Το δεύτερο -αν δεν έχει ήδη γίνει- είναι η έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή αντιστοίχως νόσησης ή αποτελέσματος τεστ).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που εμβολιάζονται μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού (από αυτή τη διεύθυνση) είτε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 (από αυτόν τον σύνδεσμο).

Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να «φορτώσει» το πιστοποιητικό του στην εφαρμογή. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:

α) είτε με τη σάρωση QR Code (από εκτυπωμένο πιστοποιητικό ή από QR code σε άλλη οθόνη)
β) είτε με την εισαγωγή αρχείου PDF (αφορά όσους έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό στη συσκευή τους, σε μορφή PDF)

Όταν γίνει η εισαγωγή, το πιστοποιητικό εμφανίζεται σε ευκρινή μορφή στο «πορτοφόλι» της εφαρμογής, ώστε ο QR code να διαβάζεται εύκολα, αλλά και να βλέπει ο ελεγκτής το όνομα του πολίτη, την ημερομηνία γέννησης και την ημερομηνία εμβολιασμού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «φορτώνονται» στην εφαρμογή τα πιστοποιητικά νόσησης και τα αποτελέσματα εργαστηριακών τεστ.

Η διευκρίνηση από τον Γεωργαντά

Μια διευκρίνιση έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Covid Free Wallet, προκειμένου να αποδείξουν την ταυτοπροσωπία τους στην εφαρμογή, μέσω της οποίας θα ταυτοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα».

Η δυνατότητα της προσθήκης ταυτοπροσωπίας δόθηκε τη Δευτέρα στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).

{https://twitter.com/georgantasgr/status/1475778655842447370?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα