«Όταν υπάρχουν διαφορές, βρίσκουμε λύσεις», λέει ο Μπλίνκεν - Αισιoδοξία Τσαβούσογλου για τα F-16

Ενόψει της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Με πολλές προσδοκίες προσήλθε στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

για τη συνάντηση που έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου, ωστόσο, αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Όταν υπάρχουν διαφορές, βρίσκουμε λύσεις και αυτό είναι καλό, σημείωσε - σε κοινές δηλώσεις με τον όμολογό του - ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ακόμη να συζητήσουμε σχετικά με το πού βρισκόμαστε στην Ουκρανία, αλλά και αναφορικά με άλλες περιφερειακές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε από κοινού.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε:

«Θα μιλήσουμε για σημαντικά ζητήματα σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο διμερής αμυντικής συνεργασίας, αλλά και ιδιαίτερα το θέμα των F-16. Και όπως προείπα θα το δούμε μαζί. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Άρα αναμένουμε την έγκριση που θα συνάδει πάντα με τα κοινά μας ζωτικά συμφέροντα».

Βασική προσδοκία του Τσαβούσογλου είναι να πάρει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον αναμένεται να διεκδικήσει ξεκάθαρες θέσεις από την Αγκυρα, σε μια σειρά θεμάτων, όπως στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, αυτή η συνάντηση δίνει μια καλή ευκαιρία στη τουρκική πλευρά να μεταφέρει τις θέσεις της, όσο και αν διαφέρουν από τις αμερικανικές αλλά και από τις ελληνικές θέσεις. Δίνει δε την ευκαιρία η Αγκυρα στην Αγκυρα να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΗΠΑ #F16 #ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ #ΗΝΩΜΕΝΕΣ_ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ #ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΑΓΚΥΡΑ #ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ #ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ_ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα