Ακόμα και σήμερα οι ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας από την κυβέρνηση

Με νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και με έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου για το υπερπλεόνασμα 300 εκατομμυρίων ευρώ φέρνουν προ των πυλών τα νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως η "επιταγή ακρίβειας" και οι σχετικές ανακοινώσεις όλα δείχνουν ότι θα γίνουν πολύ σύντομα, δεν αποκλείεται και σήμερα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,

ο οποίος παραχωρεί στις 8 το πρωί εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον ρ/σ Σκάι.

Η χορήγηση έκτακτης στήριξης ως το τέλος του χρόνου στους οικονομικά ασθενέστερους σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, συνιστά δέσμευση του πρωθυπουργού που έχει δηλώσει πως για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση "θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού".

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύει το προηγούμενο διάστημα πως τα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι εκείνα που θα συμβάλλουν καθοριστικά για την λήψη οριστικών αποφάσεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται πάντως αντιμέτωπη και με έναν "πονοκέφαλο" από το ισχυρό μέτωπο αντίδρασης των ελεύθερων επαγγελματιών στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο απειλεί να δημιουργήσει ρωγμές στην σχέση της ΝΔ με την μεσαία τάξη, η στήριξη της οποίας βρισκόταν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής την προηγούμενη τετραετία και αποτελεί σταθερή παράμετρο στην επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση δέχεται πολιτική κριτική και για το γεγονός ότι προχωρά σε μία παρέμβαση για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών η οποία δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα, το οποίο έκανε λόγο για "καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών".

Η ίδια αντιτείνει πάντως ότι και προεκλογικά είχε μιλήσει για αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και τονίζει ότι αυτός είναι ο στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο κινείται σε μία κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να απαντήσει σε μία προς μία τις αιτιάσεις που διατυπώνονται μιλώντας μάλιστα για 12 fake news στα οποία συγκαταλέγει και τις αιτιάσεις περί "κεφαλικού φόρου" στους ελεύθερους επαγγελματίες, περί νέων φόρων ενώ προεκλογικά μιλούσε για μείωση, αλλά και ότι αντί να κυνηγά τα "μεγάλα ψάρια" που φοροδιαφεύγουν τα βάζει μόνο με τους μικρούς

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα επιπλέον έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν άμεσα στην κοινωνία και κυρίως στους τομείς της Παιδείας και την Υγείας και εκείνη που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι η μεσαία τάξη.

Παρά την πίστη τους στην αναγκαιότητα της πολύπλευρης αυτής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι σαφές ότι δεν μένουν ανεπηρέαστοι από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις και εκπέμπουν με σαφήνεια ένα μήνυμα διάθεσης να προχωρήσουν, μέσα από την διαδικασία της διαβούλευσης, σε αλλαγές, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζει "σημειακές παρεμβάσεις".

Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε άλλωστε ότι όλα τα σχόλια οι παρατηρήσεις, οι αντιρρήσεις και οι αντιπροτάσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση ειλικρινά και απροκατάληπτα.

Είναι ωστόσο σαφές την ίδια ώρα ότι δεν επιθυμεί να υπαναχωρήσει στην βασική φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι συνιστά μία συνολική μεταρρύθμιση μέρος της οποίας είναι και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα