Τουρκία: «Χαρτογράφηση» Χακάν Φιντάν από γερμανικά ΜΜΕ, «ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα»

Ο γερμανικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, Redaktions Netzwerk Deutschland, (RND) αναλύει σε «βάθος» τον νέο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Διεθνή πρακτορεία, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια έχουν στρέψει το μάτι τους στην Τουρκία και το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την «σαρωτική» νίκη στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με την hurriyet, εξέτασε διεξοδικά τη νέα

τουρκική εξωτερική πολιτική υπό τον νέο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan.

Ο γερμανικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, Redaktions Netzwerk Deutschland (RND), έκανε μια ανάλυση για το προφίλ του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

«Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Τουρκίας»

Υπό τον τίτλο «Ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα, ο Χακάν Φιντάν, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», η RND ανέφερε:

«Μετά από 13 χρόνια στην ηγεσία της ΜΙΤ (Υπηρεσία μυστικών πληροφοριών), σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τόσα πολλά μυστικά όσα ο Χακάν Φιντάν. Αυτό τον καθιστά έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Τουρκία», ανέφερε το δημοσίευμα.

'Όλοι στην Τουρκία γνωρίζουν το όνομα του Φιντάν, αλλά το κοινό γνωρίζει πολύ λίγα γι' αυτόν', ανέφερε η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επισημαίνοντας τις επιτυχημένες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η ΜΙΤ στο εξωτερικό υπό την ηγεσία του Φιντάν.

Γράφοντας ότι η MİT έφερε περισσότερους από εκατό φυγάδες της FETÖ (τρομοκρατικής οργάνωσης) από το εξωτερικό στην Τουρκία, η RND δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα νέο πεδίο για τον Φιντάν, και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση,

«Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα νέο πεδίο για τον Χακάν Φιντάν. Αντιθέτως, με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, έχει εμπλακεί σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια. Ως «σκιώδης υπουργός Εξωτερικών» του Ερντογάν, προετοίμασε μυστικές διαπραγματεύσεις για την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και διατήρησε στενές επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα για τη διαμεσολάβηση στην ουκρανική σύγκρουση.

«Ο Χακάν Φιντάν συνόδευσε τον Ερντογάν και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε πολλά σημαντικά ταξίδια στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, ο Φιντάν δεν επέδειξε μόνο διπλωματικές ικανότητες».

Η RND υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την ΕΕ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα πιο σημαντικά θέματα που έχει μπροστά του ο Χακάν Φιντάν.

#ΧΑΚΑΝ_ΦΙΝΤΑΝ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα