Διεθνής Αμνηστία: «Ξέπλυμα» η μεταγραφή του Ρονάλντο σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας

Η Διεθνής Αμνησία δημοσίευσε κείμενο, ισχυριζόμενη πως η μεταγραφή του πορτογάλου επιθετικού, Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί «sportswashing», δηλαδή «ξέπλυμα» χρήματος, μέσω του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, δελτίο τύπου, που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ερευνήτρια για την Μέση Ανατολή, Ντάνα Αχμέντ αναφέρει πως «Η υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Al-Nassr εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο «αθλητικού πλυσίματος» στη Σαουδική Αραβία».

«Είναι πολύ πιθανό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας

να προωθήσουν την παρουσία του Ρονάλντο στη χώρα ως μέσο απόσπασης της προσοχής από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά ανθρώπους για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Πέρυσι μια μέρα, 81 άνθρωποι θανατώθηκαν, πολλοί από τους οποίους δικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, με βαριές ποινές φυλάκισης σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλους πολιτικούς ακτιβιστές».

«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πρέπει να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο του αθλητικού πλυσίματος της Σαουδικής Αραβίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρόνο του στο Al-Nassr για να μιλήσει για τα μυριάδες ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στα σχόλια που έκανε ο Πορτογάλος σταρ κατά την αποκάλυψή του για την ομάδα με έδρα το Ριάντ τη Δευτέρα, όπου είπε: «Θέλω να δώσω ένα διαφορετικό όραμα για αυτόν τον σύλλογο και τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που άδραξα αυτή την ευκαιρία».

Μεταγραφή Ρονάλντο

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρονάλντο θα κερδίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο με την Αλ Νασρ.

Ο πορτογάλος επιθετικός, «έδωσε τα χέρια» με την ομάδα της Σαουδικής Αραβίας για δύο χρόνια, μέχρι το 2025.

#ΡΟΝΑΛΝΤΟ #ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ_ΡΟΝΑΛΝΤΟ #ΑΛ_ΝΑΣΡ #ΣΑΟΥΔΙΚΗ_ΑΡΑΒΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνής Αμνηστία, Ξέπλυμα, Ρονάλντο, Σαουδικής Αραβίας,diethnis amnistia, xeplyma, ronalnto, saoudikis aravias