Εκλογές 2023 - Τουρκία: Πιθανή αναβολή ακόμα και για... ένα χρόνο λόγω του σεισμού

Περίπου μία εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας και τους χιλιάδες νεκρούς, ξεκίνησαν και πάλι τα σενάρια για το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου 2023.

Όπως αναφέρει η “Habertürk”, η οποία επικαλείται πηγές του AKP, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο,

ώστε να αναβληθούν οι εκλογές για έξι μήνες ή και έναν χρόνο, καθώς οι σεισμοπαθείς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι εκλογές θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ένα άλλο σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται είναι να οριστεί κανονικά η ημερομηνία των εκλογών και μετά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να δηλώσει ότι κατέστη ουσιαστικά αδύνατη η διεξαγωγή τους σε τέσσερις επαρχίες, καθώς και σε μέρη των άλλων έξι επαρχιών, ζητώντας έτσι την αναβολή τους.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αναβολή των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τη 18η Ιουνίου.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ώρα κρατά κλειστά τα χάρτια του, και ο ίδιος αλλά και ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης περιορίζονται στις εξαγγελίες για τη βοήθεια των χιλιάδων σεισμοπαθών.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΝΑΒΟΛΗ #ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023 - Τουρκία, Πιθανή,ekloges 2023 - tourkia, pithani