Εκλογές Τουρκία: Κόβει πρώτος το νήμα ο Ερντογάν αλλά η προεδρική κούρσα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, η διαφορά με Κιλιτσντάρογλου

Μετά από σχεδόν έξι ώρες, ξεκαθάρισε το τοπίο στις εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν κέρδισε αλλά όλα θα κριθούν για τον νέο πρόεδρο σε επαναληπτικές εκλογές στον δεύτερο γύρο.

Κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στα... προγνωστικά που ήθελαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φεύγει από την εξουσία, ο 69χρονος πολιτικός κέρδισε στις

εκλογές που έγιναν στην Τουρκία. Ο απερχόμενος πρόεδρος αναδείχθηκε νικητής έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγήθηκε του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Ο Ερντογάν, με την ενσωμάτωση των ψήφων, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να βρίσκεται στο 93,02%, προηγείται με 49.67% και πλέον όλα δείχνουν ότι η Τουρκία πηγαίνει σε δεύτερο γύρο. Ακολουθεί ο Κιλιτσντάρογλου με 44,59%. O Σινάν Ογάν έχει 5,29% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ (έχει βγει εκτός εκλογικής κούρσας αλλά οι φήφοι του καταγράφονται) 0,45%. Συνεπώς, ο Ερντογάν δεν πήρε το 50%+1 των ψήφων για να εκλεγεί από απόψε και έτσι η Τουρκία οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου, ημέρα Κυριακή.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας». Ολόκληρη η ανάρτηση: Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με τη μορφή μιας μεγάλης γιορτής δημοκρατίας με ειρήνη και ησυχία είναι έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας μας. Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε τόσο θετικό και δημοκρατικό κλίμα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης. Είμαστε ικανοποιημένοι που η εύνοια του έθνους μας αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση ψήφων. Ζητώ από όλους τους διαδίκους και τους συναδέλφους μου να παραμείνουν στις κάλπες, ό,τι και να γίνει, μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους πολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και συμμετείχαν στο εκλογικό έργο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς».

14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir.…

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 14, 2023

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν. Καταγγελίες έγιναν από τον τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για παραποίηση των αποτελεσμάτων.

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια Τούρκοι είχαν δικαίωμα ψήφου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και αναφέρθηκε στο αν μη τι άλλο εντυπωσιακό ποσοστό 93,2% Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 π.μ. και έκλεισαν στις 05:00 μ.μ. Σχεδόν μέχρι τις 23:00, η εκλογική μάχη είχε διαστάσεις θρίλερ αναφορικά με το αν ο Ερντογάν θα έπαιρνει το 50%+1 των ψήφων για να επανεκλεγεί. Τελικά, η «μάχη» θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Η συμμετοχή στις τουρκικές εκλογές ήταν υψηλή. Το 2018, σχεδόν το 87% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισαν.

Πρόεδρος με 5ετή θητεία

Οι Τούρκοι θα εκλέξουν πρόεδρο και κοινοβούλιο για πενταετή θητεία. Για να κερδίσει την προεδρία στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψηφοδελτίων που έχουν ψηφιστεί. Εάν κανένας υποψήφιος δεν το επιτύχει αυτό, στις 28 Μαΐου θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, που θα είναι ο Ερντογάν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ένα δημοψήφισμα το 2017 ενέκρινε οριακά την κίνηση του Ερντογάν να διευρύνει τις εξουσίες της προεδρίας, καθιστώντας τον πρόεδρο επικεφαλής της κυβέρνησης και καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού. Ως πρόεδρος, ο Ερντογάν καθορίζει την πολιτική για την οικονομία, την ασφάλεια, τις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις της Τουρκίας. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επίσης 600 μέλη του κοινοβουλίου, τα οποία θα επιλεγούν με αναλογική εκπροσώπηση βάσει κομματικών λιστών σε 87 περιφέρειες.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές Τουρκία, Κόβει, Ερντογάν, 4986, 4438, Κιλιτσντάρογλου,ekloges tourkia, kovei, erntogan, 4986, 4438, kilitsntaroglou