Έως 6.000 οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ενδέχεται να έχουν αύξηση μισθού

Έως 6.000 αναμένεται να ανέλθουν οι εργαζόμενοι των τουριστικών γραφείων που ενδέχεται να διαπιστώσουν αύξηση του μισθού τους, από την προγραμματισμένη επέκταση των πρώτων τεσσάρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που βρίσκονται σε ισχύ.

Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των ταξιδιωτικών γραφείων και τουρισμού, των ναυτιλιακών πρακτορείων, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις των κλάδων αυτών έχουν περιθώριο έως σήμερα να καταθέσουν τον ακριβή κατάλογο των μελών τους.

Στη

συνέχεια το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιήσει τον απαραίτητο έλεγχο. Ακολούθως, εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι η σύμβαση που έχει ισχύ, καλύπτει το 50% + 1 των εργαζομένων των ανωτέρω κλάδων, τότε «ανοίγει ο δρόμος» για την επέκτασή της και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνεδρίασή του, μεθαύριο Παρασκευή. Εκεί αναμένεται να προκριθούν οι συμβάσεις εκείνες που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να μπορούν να κηρυχθούν ως υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, θα απομένει μόνο η έκδοση της σχετικής απόφασης από την υπουργό Εργασίας που θα τακτοποιεί, τυπικά και ουσιαστικά το θέμα.

Ειδικά ο κλάδος των τουριστικών γραφείων έχει περίπου 35.000 εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται έως τώρα από τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας αμείβονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με μισθούς στα επίπεδα των 586 ευρώ, δηλαδή έχουν ως βάση μόνο τις θεσμοθετημένες κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτούς εργαζόμενους είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές αυξήσεις. Η συλλογική σύμβαση του κλάδου που είναι εν ισχύ, ανάλογα την κατηγορία του επαγγέλματος, προβλέπει μισθούς που ξεκινούν από τα 792 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα