Ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που «κολλάει» στον κορονοϊό όπως το Βέλκρο και τον ακινητοποιεί

Ερευνητές από Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που «κολλάει» στον ιό Covid-19 όπως το βέλκρο και τον ακινητοποιεί.

Το εύρημα μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν ποτέ με κορονοϊό, ενώ άλλοι ασθενούν βαριά, καθώς εκτιμάται ότι δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη

Ο πλούσιος σε λευκίνη υποδοχέας που περιέχει την επαναλαμβανόμενη ενσωματωμένη

πρωτεΐνη 15 (LRRC15) «κολλάει στον ιό SARS-CoV-2» και τον απομακρύνει από τα κύτταρα «στόχους», δηλαδή δεν τον μεταδίδει, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εξετάσουν την ανάπτυξη αντιικών θεραπειών για την ασθένεια.

Τα απρόσμενα αποτελέσματα «ανοίγουν μια εντελώς νέα περιοχή έρευνας στην ανοσολογία γύρω από τον LRRC15» προσφέροντας «ένα πολλά υποσχόμενο μονοπάτι» για την παρασκευή νέων φαρμάκων για την πρόληψη ιογενών λοιμώξεων όπως η COVID-19. Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει νέες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με κυστική ίνωση.

«Μαζί με δύο άλλες ομάδες, η μία στην Οξφόρδη, η άλλη στο Μπράουν και το Γέιλ στις ΗΠΑ, ανακαλύψαμε μια πρωτεΐνη με την ονομασία LRRC15 που είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων», δήλωσε ο καθηγητής Γκρεγκ Νίλι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Προσωπικά, ως ανοσολόγο, το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός υποδοχέας ανοσίας που δεν γνωρίζαμε, ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονές μας και μπλοκάρει και ελέγχει τον ιό, με εξιτάρει».

«Μπορούμε τώρα να τον χρησιμοποιήσουμε για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση από ιούς ή ακόμη και να καταστείλουν την πνευμονική ίνωση».

Τι είναι ο υποδοχέας LRRC15;

Ο ιός της COVID-19 μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη ακίδας για να προσκολληθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρά μας. Χρησιμοποιεί κυρίως μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα πνευμονικά κύτταρα έχουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, γι' αυτό ο ιός συχνά προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε αυτό το όργανο των μολυσμένων ατόμων.

Όπως ο ACE2, έτσι και ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας για τον κοροναϊό, που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να συνδεθεί με αυτόν. Αλλά σε αντίθεση με τον ACE2, ο LRRC15 δεν υποστηρίζει την μόλυνση. Μπορεί, ωστόσο, να κολλήσει στον ιό και να τον ακινητοποιήσει αποτρέποντας τη μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων.

«Πιστεύουμε ότι δρα λίγο σαν μοριακό velcro, καθώς κολλάει στην ακίδα του ιού και στη συνέχεια τον απομακρύνει από τους τύπους κυττάρων-στόχων», είπε ο Δρ Λου.

Ο υποδοχέας LRRC15 υπάρχει σε πολλά σημεία του σώματός μας όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, ινοβλάστες, πλακούντας και λεμφαδένες, ωστόσο δεν φαίνεται, παρά μόνο μετά από σήμανση. «Όταν βάφουμε με χρωστική τους πνεύμονες υγιούς ιστού, δεν βλέπουμε πολύ LRRC15, αλλά σε πνεύμονες με COVID-19, βλέπουμε πολύ περισσότερη πρωτεΐνη», είπε ο Δρ Λου .

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτεΐνη που εντοπίστηκε πρόσφατα θα μπορούσε να είναι μέρος της φυσικής απόκρισης του σώματός μας στην καταπολέμηση της λοίμωξης δημιουργώντας ένα φράγμα που διαχωρίζει φυσικά τον ιό από τα κύτταρα των πνευμόνων μας που είναι πιο ευαίσθητα στον COVID-19».

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αναπτύσσουν δύο στρατηγικές κατά της COVID-19 χρησιμοποιώντας τον LRRC15 που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε πολλές παραλλαγές - μια που στοχεύει στη μύτη ως προληπτική θεραπεία και μια άλλη που στοχεύει στους πνεύμονες για σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι η παρουσία ή η έλλειψη του LRRC15, που εμπλέκεται στην αποκατάσταση των πνευμόνων, είναι μια σημαντική ένδειξη του πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει μια λοίμωξη COVID-19. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθενείς που πέθαναν από Covid-19 δεν παρήγαν αρκετή πρωτεΐνη ή την παρήγαν πολύ αργά για να κάνουν τη διαφορά.

«Μια ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ανεξάρτητα ότι η απουσία LRRC15 στο αίμα σχετίζεται με πιο σοβαρή COVID, κάτι που υποστηρίζει αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει», είπε ο Δρ Λου. «Εάν έχετε λιγότερη από αυτή την πρωτεΐνη, πιθανότατα να νοσήσετε σοβαρά από COVID. Εάν έχετε περισσότερη, η COVID σας είναι λιγότερο σοβαρή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology .

#ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερευνητές, ΐνη, Βέλκρο,erevnites, ΐni, velkro