Έξι τρόποι για να προλάβεις την κοιλιά της εμμηνόπαυσης

Ναι οι ορμόνες σας φταίνε για το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί!

Οι ορμόνες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών: Η εφηβεία μας είναι μόνο η αρχή μεταξύ των μηνιαίων κύκλων και της εγκυμοσύνης, με τις αλλαγές στις ορμόνες να είναι λίγο πολύ μέρος της καθημερινότητας.

Καθώς μεγαλώνεις, μάλιστα, θα υπάρξει ένα νέο κύμα ορμονικών διακυμάνσεων που θα

βιώσεις κατά την εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση είναι ένα χρονικό σημείο 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα, αλλά μερικά από τα γνωστά είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η «κοιλιά της εμμηνόπαυσης». Ο όχι και τόσο... όμορφος όρος μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς την ενοχλητική αύξηση βάρους που δεν φαίνεται να φεύγει ό,τι κι αν κάνεις ή το συνεχές αίσθημα και την εμφάνιση φουσκώματος.

Αλλά τι ακριβώς είναι η «κοιλιά της εμμηνόπαυσης» και γιατί συμβαίνει; Tο The Issue μας εξηγεί:

Τι προκαλεί την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση

Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια της «κοιλιάς της εμμηνόπαυσης» και της αύξησης του βάρους γενικότερα, λέει η Naomi Parrella, MD, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο. Πρώτα απ’ όλα, οι ορμόνες, και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα, επηρεάζουν το πού αποθηκεύεται το περιττό βάρος. Με μια καλή ποσότητα οιστρογόνων να ρέει, το περιττό λίπος κατανέμεται μεταξύ του στήθους, του γλουτού, των γοφών και των ποδιών. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, όταν υπάρχει έλλειψη οιστρογόνων, αυτό το λίπος τείνει να κατανέμεται γύρω από τη μέση.

Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να γίνονται λιγότερο δραστήριοι καθώς μεγαλώνουν, λέει η Dr. Parrella:

«Σε συνδυασμό με την απώλεια της επίδρασης των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, αυτό οδηγεί σε απώλεια άλιπης μάζας (οστών και μυών), η οποία μειώνει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες».

Εκτός από την επιβράδυνση του μεταβολισμού, αν κινείσαι λιγότερο, χρειάζεσαι λιγότερα καύσιμα, οπότε είναι πιο εύκολο να υπερκαταναλώσεις σε σχέση με αυτό που μπορείς να κάψεις.

«Συν τοις άλλοις, το άγχος και άλλοι παράγοντες που συνοδεύουν τη γήρανση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακανόνιστη διατροφή (και επιθυμία για τροφές που προάγουν τη φλεγμονή και την αύξηση του σωματικού βάρους έναντι τροφών που προάγουν την υγεία) και, ενδεχομένως, σε μεταβολική δυσλειτουργία», λέει η Dr. Parrella. Ειδικότερα, η κατανάλωση αλκοόλ συχνά αυξάνεται γύρω στη μέση ηλικία για τις γυναίκες (και τους άνδρες) και αυτό οδηγεί σε αύξηση του κοιλιακού βάρους.

Επιβαρυντικό παράγοντα σε κάθε πραγματική αύξηση του λίπους γύρω από τη μέση είναι το φούσκωμα, ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. «Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στα τρόφιμα (η οποία μπορεί να είναι προσωρινή) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημειώνει η Dr. Parrella.

Αν και πιθανότατα δεν θα ξυπνήσεις μια μέρα ξαφνικά με δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, η Dr. Parrella σημειώνει ότι φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές στο μικροβίωμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο χωνεύουμε τα τρόφιμα και την ευαισθησία μας σε ορισμένα τρόφιμα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

#ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ #ΚΟΙΛΙΑ #ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ #ΛΙΠΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα