Η διαιτησία νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αχτσιόγλου με ΣΕΒ

Στο αίτημα για κατάργηση του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας, που ζήτησε ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας απάντησε η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου

Ειδικότερα η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΕΒ για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και η υπουργός επισήμανε στην Επιτροπή ότι η μονομερής προσφυγή στη Διαιτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώθηκε

και με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στην Επιτροπή τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το καθεστώς προσφυγής στη Διαιτησία.

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ήδη από τον Μάιο του 2017, έχει νομοθετηθεί η επαναφορά τον Αύγουστο του 2018 των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογράμμισε, επίσης, τις επώδυνες συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους της χώρας η αναστολή των αρχών αυτών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, πέτυχε την επαναφορά τους.

Το αίτημα για κατάργηση του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας είχε υποβάλλει χθες ο ΣΕΒ με αφορμή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας όπου - σύμφωνα με τον Σύνδεσμο - εγκαλεί την Ελληνική Κυβέρνηση για την μη εφαρμογή της 98ης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που αφορά στην «εφαρμογή των αρχών του δικαιώματος στην οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση».

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, στην έκθεση επισημαίνεται ότι «κατά γενικό κανόνα, οι νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν σε ένα από τα μέρη να ζητούν μονομερώς την υποχρεωτική διαιτησία για τη διευθέτηση μιας συλλογικής διαφοράς για συλλογική σύμβαση δεν προάγουν τις εθελοντικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στη Σύμβαση».

«Ο ΣΕΒ, κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και προ εβδομάδων κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπουργό, ότι το σύστημα της υποχρεωτικής διαιτησίας πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη». Μόνον έτσι θα είναι συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και θα πάψει η Ελλάδα να είναι η μοναδική, τακτικά ελεγχόμενη, περίπτωση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από την ΔΟΕ, λόγω ακριβώς της παραβίασης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας που εφαρμόζει», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα