Η δυναμική του AfD και η ιστορική ευθύνη των ευρωπαϊκών δυνάμεων

Η ευρύτερη περιοχή της πρώην ανατολικής Γερμανίας έχει εξελιχθεί σε προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη μάχη των ευρωεκλογών με τις προβλέψεις και τις μετρήσεις να καταγράφουν αξιοσημείωτη δυναμική τόσο για τις δυνάμεις που στέκονται κριτικά απέναντι στη σημερινή μορφή της Ε.Ε, όσο και για εκείνες που εκφράζουν έναν ακραίο πολιτικό λόγο με έντονα τα στοιχεία του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Ο ένας μετά τον άλλο πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα εν λόγω

κόμματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν πάρει την ανιούσα και φλερτάρουν με ποσοστά που θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν επαληθευτούν.

Αν πάρουμε το παράδειγμα της Γερμανίας μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το AfD εμφανίζεται έτοιμο, μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τον Ιούνιο του 2024, έχοντας ήδη κατακτήσει τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Αναπτύσσει δε ιδιαίτερη δυναμική στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών! Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών στη Θουριγγία.

Με τον αέρα του 34% στις μετρήσεις οι υποψήφιοι του κόμματος διεκδικούν δήμους-κλειδιά, όπως στην περίπτωση του Nordhausen, όπου στις εκλογές το επόμενο Σάββατο ο υποψήφιος του Jörg Prophet εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει. Η έγκυρη γερμανική ιστοσελίδα zeitonline αποδίδει τη δυναμική αυτή σε τρεις βασικούς λόγους: Πρώτον, το κόμμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στα ανατολικά. Δεύτερον, το κόμμα έχει έναν επαγγελματία υποψήφιο. Και τρίτον, επωφελείται από την αδυναμία του ανταγωνισμού.

Έχει διαπιστωθεί πως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ετοιμότητας σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα έχουν ήδη δημοσιεύσει το πρόγραμμα τους (88 σελίδες) στην ιστοσελίδα του κόμματος υπό τον τίτλο “Unser Programm für ein Europa der Freiheit” (Το πρόγραμμα μας για μια Ευρώπη της Ελευθερίας) για τις ευρωεκλογές, ενώ στη διάρκεια του καλοκαιριού τα στελέχη του είχαν την ευκαιρία επί πέντε μέρες στο Magdeburg να συζητήσουν εκτενώς για τη στρατηγική τους ενόψει της κρίσιμης μάχης.

Σκληρή μάχη

Αυτά τα δεδομένα έχουν μπει στο μικροσκόπιο όχι μόνο των αναλυτών, αλλά και των πολιτικών οικογενειών που είναι προσηλωμένες στο ευρωπαϊκό όραμα. Η πρόκληση για αυτές αλλά και για όλους, όσοι πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε είναι μεγάλη. Η μάχη θα είναι σκληρή. Ο ανταγωνισμός απέναντι στις δυνάμεις των άκρων πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και λύσεις απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Με άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Με απόρριψη του ελιτισμού και της άκρατης γραφειοκρατικής αντίληψης των πραγμάτων. Με ισχυρά διλήμματα για την Ε.Ε του μέλλοντος. Επενδύοντας όχι στο φόβο, αλλά σε μία θετική ατζέντα που θα δώσει ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους, στερώντας επιχειρήματα από όλους εκείνους που φαίνεται πως θέλουν να επαναλάβουν τα μαύρα κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ_AfD #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα