Η Κουμουνδούρου κάνει «bold» τις κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν κρατούν στην Κουμουνδούρου, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, πιο έντονα τη ρητορική της «πατριωτικής Αριστεράς», την οποία έχει επιστρατεύσει τους τελευταίους μήνες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν να υπογραμμίσουν πιο έντονα τις κόκκινες γραμμές που πρέπει να έχει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, σε μια σειρά από θέματα, τα οποία έθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, με τη χθεσινή του

συνέντευξη στην «Καθημερινή».

Έμφαση στις κόκκινες γραμμές πάρα στη Χάγη

Ξεκινώντας, από την προσφυγή στη Χάγη, πηγές της Κουμουνδούρου προειδοποιούν ότι η θέση της χώρας πρέπει να είναι σαφής, αλλά και να διαμηνύεται, επίσης σαφώς στην Τουρκία και στον Τούρκο Πρόεδρο: Η Ελλάδα θα δεχθεί προσφυγή στη Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Αν και αυτή η επισήμανση γίνεται μετά τις αναφορές Ερντογάν για τα υπόλοιπα θέματα που η Τουρκία θέλει να φτάσουν στην Χάγη, είναι ξεκάθαρο ότι η έμφαση της Κουμουνδούρου δεν είναι πλέον στο να δημιουργηθεί μια δυναμική που θα καταλήξει στη Χάγη, αλλά στις κόκκινες γραμμές που βάζει η Ελλάδα, ως προϋποθέσεις για να φτάσουν οι δύο χώρες στο Δικαστήριο.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να πιέσει τον Ερντογάν να διορθώσει τα περί «τουρκικής μειονότητας»

Σε ότι αφορά τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δημόσια σε συνέντευξή του εκφράσει την επίσημη θέση της Ελλάδας.

Δηλαδή, ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης. Υπονοούν, λοιπόν, ότι αντίστοιχη πίεση πρέπει να υπάρξει σήμερα και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να επαναλάβει όσα προβλέπονται στις διεθνείς συνθήκες. Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εργαλειοποιήσει τη μειονότητα για να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, επομένως οφείλει τουλάχιστον να είναι πιο αυστηρός σε αυτό το θέμα.

Ζητούν μακροπρόθεσμη δέσμευση της Τουρκίας στον διάλογο

Τέλος, σε σε σχέση με την επιδίωξη της Τουρκίας για αγορά F16 από τις ΗΠΑ και Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και τη σχετική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι επιβεβαιώνει σαφώς τη θέση του κόμματος τους ότι πρέπει να τίθεται ως κρίσιμος στόχος της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών η αξιοποίησή του πλαισίου των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επαναλαμβάνουν, λοιπόν, ότι η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Τουρκίας σε έναν συγκροτημένο ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο, αλλιώς θα επανέλθει στην ένταση αφού αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά. Όπως, προειδοποιούν, η εικόνα της αποκατάστασης σχέσεων, χωρίς μια τέτοια δέσμευση, ωφελεί μόνο την Τουρκία.

Εν αναμονή πληροφόρησης για μια ακόμη φορά

Τέλος, από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως αναμένουν πληροφόρηση για την Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας η οποία, σύμφωνα με τον κύριο Ερντογάν, θα υπογραφεί αύριο, αφήνοντας έμμεσες, αλλά σαφείς, αιχμές για το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ουσιαστικά στοιχεία του διαλόγου ανάμεσα στους δύο ηγέτες έρχονται ως πληροφόρηση στη χώρα μας μέσα από δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

#ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΥΡΙΖΑ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κουμουνδούρου, Μητσοτάκη - Ερντογάν,koumoundourou, mitsotaki - erntogan