ΚΥΣΕΑ: Σε εγρήγορση η Αθήνα για πιθανές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Οι πιθανές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην λωρίδα της Γάζας, θέτουν και την χώρα μας σε κατάσταση απόλυτης εγρήγορσης, με το βλέμμα στις μεταναστευτικές ροές, στα ζητήματα ασφαλείας, αλλά και στην οικονομία εφόσον κλιμακωθεί περαιτέρω η τρέχουσα κρίση.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως, στις 12 το μεσημέρι, το ΚΥΣΕΑ

για να αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση που επικρατεί και να εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή υπό το πρίσμα των ανησυχιών για τον κίνδυνο και μίας ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή .

Ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ήδη πως οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη, με συνέπειες που ο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι είναι πολλές και παράλληλες σε ότι αφορά "την διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας, αλλά και την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού".

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι προς ώρας δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες πάντως έχουν παρουσιάσει αυξητικές τάσεις και πριν την κρίση στην Μέση Ανατολή και αποτελούν αυτή την περίοδο κεντρικό θέμα συζήτησης και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου με τις αναμενόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στην Γάζα είναι όμως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις κυρίως προς την Αίγυπτο, με την οποία πάντως η χώρα μας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, γεγονός που δίνει την δυνατότητα απευθείας συνεννόησης με το Κάιρο για την διαχείριση ενός ενδεχομένου ζητήματος αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.

Για την ώρα δεν είναι σαφές εάν και τι επίδραση μπορεί να έχουν όλες αυτές οι εξελίξεις και στην επιχειρούμενη τον τελευταίο καιρό προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την Δύση, στον απόηχο και των πρόσφατων δηλώσεων Ερντογάν κατά των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται σε μία χρονική στιγμή όπου επίκειται η εκκίνηση την ερχόμενη εβδομάδα, του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία και οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα, ενώ εξελίσσεται και μία προσπάθεια για συμφωνία για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό υπό το πρίσμα πάντα του ευρωτουρκικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου προβλήματος

Το μήνυμα πάντως του κ. Μητσοτάκη μπροστά στις δραματικές εξελίξεις είναι ότι "η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό" και η Αθήνα επισημαίνει την καθαρή θέση που λαμβάνει για μία ακόμη φορά η χώρα μας.

Ιδιαίτερο το ελληνικό ενδιαφέρον και για την χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ανησυχία του και κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

#ΚΥΣΕΑ #ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ #ΑΘΗΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΥΣΕΑ, Αθήνα, Μέση Ανατολή,kysea, athina, mesi anatoli