Μεταρρυθμίσεις, αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής στην κυβερνητική ατζέντα ως το τέλος του χρόνου

Ένα δίμηνο προώθησης μεταρρυθμίσεων, αλλά και σημαντικών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, με αιχμή την κρίση στην Μέση Ανατολή, τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και τα ελληνοτουρκικά, προδιαγράφεται ως το τέλος του χρόνου για την κυβέρνηση.

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο και των περίπου 20 νομοθετικών πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τον τελευταίο μήνα, είναι πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες τόσο στο κράτος όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην οικονομία ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν

αντιδράσεις.

"Είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή αντιδράσεις που καταγράφονται μετά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε αυτές τις αλλαγές δεν σημαίνει πάντως ότι δεν την απασχολεί την ίδια ώρα η διαχείριση των αντιδράσεων αυτών, τις οποίες επιχειρεί να αμβλύνει υπογραμμίζοντας αφενός τον "ισορροπημένο" χαρακτήρα των παρεμβάσεων- καθώς συνδυάζονται με την ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος- και διαβεβαιώνοντας αφετέρου ότι προβλέπονται οι αναγκαίες εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ΆμεΑ και κατοίκους μικρών κοινοτήτων, καθώς και ότι τα επιπλέον χρήματα θα επιστρέψουν στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην Υγεία και στην Παιδεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Μέγαρο Μαξίμου υπεραμύνεται της μεταρρυθμιστικής δυναμικής της κυβέρνησης διαμηνύοντας σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση και το σχέδιο, αλλά και τα εργαλεία και η αποφασιστικότητα για να γίνει πράξη ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός που έχει διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να δρομολογηθεί μεταξύ άλλων και η πρωτοβουλία για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά και να ξεκινήσει στην πράξη η επιλογή διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου με πρώτη έκδοση προκήρυξης για τους διοικητές των νοσοκομείων.

Το δίμηνο αυτό και κυρίως οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές και σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας που βρίσκεται ως τώρα σε πορεία υπεραπόδοσης και στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί αυτό και στα νεότερα στοιχεία, θα ανοίξει ο δρόμος για τα επιπλέον στοχευμένα μέτρα στήριξης στο τέλος του χρόνου για τους πιο αδύναμους απέναντι στην ακρίβεια.

Σημαντικοί σταθμοί περιλαμβάνονται όμως ως το τέλος του χρόνου και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε μια στιγμή όπου κορυφώνονται και οι συζητήσεις στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό.

Στις 6-7 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη και η Αθήνα θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν εκεί συγκεκριμένες συμφωνίες ως προς την θετική ατζέντα και το μεταναστευτικό.

Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκει να μην επηρεαστεί αρνητικά η πορεία ελληνοτουρκικής προσέγγισης από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την "λάθος πλευρά της ιστορίας" που επιλέγει ο κ. Ερντογάν στο ζήτημα της Χαμάς.

Σημαντικό είναι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου καθώς επιδίωξη της χώρας μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ για τον οποίο η Ελλάδα επιμένει στην θέση για αύξηση των πόρων για το μεταναστευτικό και για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

#ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα