Νέο καινοτόμο φάρμακο σώζει από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

Ένα αντιοξειδωτικό φάρμακο αναστρέφει την αθηροσκλήρωση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών λόγω θρόμβων.

Όταν η χοληστερόλη-για την ακρίβεια η LDL μια λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας που μεταφέρει τη χοληστερόλη στο αίμα-οξειδώνεται και συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών με τη μορφή πλακών, η φλεγμονή αυξάνεται και οι αρτηρίες μπορούν να υποστούν ρήξη και να απελευθερώσουν θρόμβους, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Προηγουμένως, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Reading

ανακάλυψαν ότι η LDL χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα και ειδικότερα μέσα σε μικρές «σακούλες» με όξινο περιβάλλον που ονομάζονται λυσοσώματα.

Τώρα, ο καθηγητής David Leake και η ομάδα του από το ίδιο πανεπιστήμιο ανακάλυψαν ότι το αντιοξειδωτικό φάρμακο, κυστεαμίνη, έχει τη δύναμη να απενεργοποιεί, ακόμη και να αναστρέφει, αυτή τη βλαβερή οξειδωτική διαδικασία.
Η κυστεαμίνη μέσα στα λυσοσώματα σταματά την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Είναι γνωστό ότι είναι ασφαλής για τους ανθρώπους καθώς ήδη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σπάνιας λυσοσωμικής νόσου που ονομάζεται κυστίνωση.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με αθηροσκλήρωση, αυτά που έλαβαν κυστεαμίνη έδειξαν 32-56% μείωση στο μέγεθος των αθηρωματικών πλακών ανάλογα με το τμήμα της αορτής - της μεγαλύτερης αρτηρίας στο σώμα - που εξετάστηκε.
Η κυστεαμίνη μείωσε την ποσότητα του οξειδωμένου λίπους κατά 73% και αύξησε τη σταθερότητα των αθηροσκληρωτικών περιοχών. Μείωσε το ποσοστό των φλεγμονωδών λευκών αιμοσφαιρίων κατά 55% και αύξησε την περιοχή που αποτελείται από λεία μυϊκά κύτταρα κατά 85%, μειώνοντας τελικά την πιθανότητα ρήξης των πλακών και πρόκλησης θρόμβου αίματος.

Τα αντιοξειδωτικά φάρμακα που έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε ποντίκια αποδείχθηκαν απογοητευτικά σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι η κυστεαμίνη θα αποδειχθεί επιτυχημένη θεραπεία στους ανθρώπους.

«Η δυνατότητα αυτού του φαρμάκου να προστατεύει από καρδιακές προσβολές και από εγκεφαλικά και τελικά να σώσει ζωές ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Θεωρούσαμε ότι θα προκαλούσε την ανάπτυξη των πλακών με πιο αργό ρυθμό, αλλά μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι ανέστρεψε τη διαδικασία», είπε ο καθηγητής David Leake.

«Η κυστεαμίνη θα προσφέρει έναν εντελώς νέο τρόπο θεραπείας της αθηροσκλήρωσης. Θέλουμε τώρα να εξετάσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο χορήγησης αυτού του φαρμάκου στους ασθενείς και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να μπει σε κλινικές δοκιμές τα επόμενα χρόνια».

Εάν αυτό το αντιοξειδωτικό φάρμακο δείξει τα ίδια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια, τότε θα μπορούσε να προσφέρει σωτήρια σε χιλιάδες αθηρωματικούς στο μέλλον».
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation (BHF) και δημοσιεύτηκε στο JAHA: Journal of the American Heart Association.

#ΦΑΡΜΑΚΑ #ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ #ΚΑΡΔΙΑΚΗ_ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα