Ο Ερντογάν έγινε... Τούρκος και για τη βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, τι συζήτησε με Μπάιντεν για F-16

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε... παράπονα (και) στον Τζο Μπάιντεν για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτός από την πώληση των Rafale και των Belharra στην Ελλάδα από τη Γαλλία, για την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν

διαμαρτυρήθηκε χθες (31/10) στον Εμμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος «γκρίνιαξε» στον Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και «διαταράσσει σοβαρά» την Τουρκία.

Αυτό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνόδου του G20, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu. Η επαφή που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά.

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως αποζημίωση των F-35

Σε ό,τι αφορά την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση από την πλευρά των ΗΠΑ και στόχος είναι η προμήθεια νέων μαχητικών F-16 καθώς και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

«Αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να συνεχίσουμε τις οικονομικές σχέσεις πιο εντατικά. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν είδα αρνητική προσέγγιση ούτε σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως αποζημίωση για την πληρωμή που έχε κάνει η Τουρκία για τα F-35, τα οποία -ως γνωστόν- δεν παρέλαβε ποτέ λόγω αγοράς των S-400.

Η Τουρκία θα διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας «όποτε χρειαστεί", δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω από αυτό», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, «δεν πρέπει να στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επικεντρωθούν «πιο έντονα» στους οικονομικούς δεσμούς και συζήτησαν για συνεργασία στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία βρίσκεται σε εκνευρισμό σε σχέση με την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας

«Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε έναν εκνευρισμό μετά την απόφαση της Ελλάδας να θωρακιστεί απέναντι στην τουρκική απειλή», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά».

Αυτό φάνηκε και από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των G20, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του και εκτίμησε πως ο Τούρκος Πρόεδρος επέστρεψε με «άδειο καλάθι» μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Συμπλήρωσε, όπως επισημαίνεται, πως κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται εσωτερικά, εξάγει την πίεση στα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάρα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή ηγεσία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απειλών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Τούρκος, ΗΠΑ, Αλεξανδρούπολη, Μπάιντεν, F-16,erntogan, tourkos, ipa, alexandroupoli, bainten, F-16