Στο χείλος της απόλυτης καταστροφής η Γάζα: Διπλωματικός «πυρετός» και νέες αποκαλύψεις της Χαμάς για τους ομήρους

Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα αναφέρουν ότι 2.808 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 10.859 έχουν τραυματιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών. Στην τελευταία προειδοποίησή του, ο ΠΟΥ σημειώνει πως απομένουν μόνο «24 ώρες νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων» στον θύλακα πριν ξεκινήσει «η πραγματική καταστροφή».

Επεισοδιακά εξελίχθηκε τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της ισραηλινής Βουλής, η οποία διεκόπη απότομα όταν ήχησαν σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, εξαιτίας νέας επίθεσης της Χαμάς

με ρουκέτες - της ισχυρότερης από το πρώτο μπαράζ της 7ης Οκτωβρίου.

Νέες εντάσεις σημειώθηκαν νωρίτερα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, ενώ αδιάκοποι ήταν και οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα αλλά και στο νότο - στο Χαν Γιουνίς και στη Ράφα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, τη Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον Νετανιάχου αλλά και τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι ο χρόνος για πολιτική λύση στην κρίση εξαντλείται.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επικοινώνησε, παράλληλα, με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στο Ισραήλ σχεδιάζει να μεταβεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως στο Πολεμικό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε καταφύγιο, όταν οι σειρήνες των αεροπορικών δυνάμεων διέκοψαν τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Νέες πληροφορίες για τους ομήρους δίνει η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατά αιχμάλωτους μεταξύ 200 και 250 ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι 200 κρατούνται από την Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, ενώ οι υπόλοιποι από διάφορες άλλες ένοπλες ομάδας.

Ο Αμπού Ομπέιντα ανέφερε πως οι μαχητές της Χαμάς μεταχειρίχονται τους ομήρους καλά και σύμφωνα με την «Ισλαμική πίστη».

«Επιβεβαιώνουμε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ οδήγησαν στον θάνατο 22 αιχμαλώτων», τόνισε ακόμη.

Σχετικά με την καταγωγή των ομήρων, διευκρίνισε πώς όταν αυτοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι δεν γνώριζαν την καταγωγή τους. Θα απελευθερωθούν όταν «οι συνθήκες το επιτρέψουν».

«Τους θεωρούμε "φιλοξενούμενους". Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα τους απελευθερώσουμε», υποστήριξε.

WSJ: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν 2.000 στρατιωτικούς για πιθανή αποστολή στο Ισραήλ

Δημοσίευμα της Wall Street Journal - που επικαλείται πληροφορίες από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας - αναφέρει πως ο στρατός έχει επιλέξει περίπου 2.000 στρατιώτες προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή αποστολή για την υποστήριξη του Ισραήλ.

Όπως σημειώνεται οι στρατιώτες θα είναι επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες όπως η παροχή συμβουλών και η ιατρική υποστήριξη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ενώ θα προέρχονται από όλες τις αμερικανικές ένοπλες υπηρεσίες. Δεν προβλέπεται να υπηρετήσουν στο πεδίο της μάχης, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι. Δεν έχει δοθεί καμία εντολής προετοιμασίας στο πεζικό.

Τα στρατεύματα σταθμεύουν επί του παρόντος τόσο εντός όσο και εκτός της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Δεν είναι σαφές υπό ποιες συνθήκες οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα στρατεύματα ή πού, αλλά η απόφαση του Πενταγώνου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει τα ισραηλινά στρατεύματα σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επιδρομή στη Γάζα.

«Θα έχετε πάντα την υποστήριξη των ΗΠΑ»

Σε νέα συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανανέωσε τις δεσμέυσεις του περί αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

Επιστρέφοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο Ισραήλ, επανέλαβε πως «έχετε και θα έχετε πάντα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της».

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους φορείς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης σχεδόν 200 Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Η στάση του Ισραήλ δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων»

Αποκλεισμένη παραμένει και σήμερα Δευτέρα η Ράφα, το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από την πολιορκημένη Γάζα προς την Αίγυπτο, παρότι νωρίτερα Ουάσινγκτον και Κάιρο έκαναν λόγο για συμφωνία με το Ισραήλ για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος με στόχο την έξοδο ξένων υπηκόων και την διέλευση τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η στάση του Ισραήλ δυστυχώς δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων, αν και το Κάιρο το επιθυμούσε από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες στο AlJazeera, οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα αλλά και στο νότο - στο Χαν Γιουνίς και στη Ράφα - δεν έχουν σταματήσει από το πρωί.

Τις τελευταίες ώρες, ασθενοφόρα με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά, φτάνουν στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis. Μέσα στο υπερπλήρες νοσοκομείο, η κατάσταση επιδεινώνεται. Το ιατρικό προσωπικό μας λέει ότι βρίσκεται στο σημείο όπου πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των ασθενών: ποιον να σώσει και ποιον να αφήσει λόγω της έλλειψης χωρητικότητας, ιατρικών πόρων και εξοπλισμού.

Έξω από το νοσοκομείο, το σκηνικό δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν έρθει εδώ για να βρουν καταφύγιο στις αυλές του νοσοκομείου. Απλά βρίσκονται παντού, σε όποιο χώρο μπορούν να βρουν.

Προειδοποίηση Νετανιάχου στο Ιράν: «Μην μας δοκιμάζετε»

«Ακόμη και μετά το πέρας των 75 ετών, ο πόλεμος της ανεξαρτησίας δεν έχει τελειώσει», σημείωσε ο Νετανιάχου την Δευτέρα στην Κνέσετ (ισραηλινο κοινοβούλιο) στην εναρκτήρια συνεδρίαση της χειμερινής συνόδου της.

«Θα νικήσουμε, γιατί διακυβεύεται η ύπαρξή μας», είπε, παρομοιάζοντας τη Χαμάς με τη Ναζιστική Γερμανία και αποκαλώντας τη σύγκρουση «πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων του φωτός και των δυνάμεων του σκότους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε, παράλληλα, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να μην «δοκιμάσουν τη θέλησή μας».

«Μην κάνετε τα ίδια λάθη, απλά και μόνο για τον λόγο ότι το τίμημα που θα πληρώσετε αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στην Κνεσέτ.

«Αυτός ο πόλεμος είναι και δικός σας πόλεμος», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλώντας την διεθνή κοινότητα να συστρατευθεί στη μάχη για την εξουδετέρωση της Χαμάς.

«Πραγματοποιούμε όλες τις προετοιμασίες για τον πόλεμο στο νότο και σε όλη τη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει τη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό.

Σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ

Το απόγευμα της Δευτέρας ήχησαν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, καθώς ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν εκ νέου από την Γάζα εναντίον των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ, στο μεγαλύτερο ίσως μπαράζ από την 7η Οκτωβρίου.

Αρκετές δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.Οι ρουκέτες εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Κνέσετ, διακ΄΄οπτοντας τη συνεδρίαση και στέλνοντας τους βουλευτές και άλλους παρευρισκόμενους σε καταφύγια.

Πρώτη εμφάνιση Πούτιν από την έναρξη του πολέμου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (...) τον αλ-Σίσι και (...) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Το Σάββατο η σύνοδος στην Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους

Η σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διεξαχθεί το Σάββατο, μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, ανακοινώνοντας ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση.

Τα πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και του Κουβέιτ έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις, μετά την πρόταση των αιγυπτιακών αρχών χθες, Κυριακή, για τη διεξαγωγή μιας «περιφερειακής και διεθνούς συνόδου κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος» κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΓΑΖΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα