Οδεύει σε «απροσδόκητη » ύφεση η βρετανική οικονομία, πτώση κατά 0,3%

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση καθώς η Λιζ Τρας προσπαθεί να εκπληρώσει ταχεία ανάπτυξη. Τι λένε οι αναλυτές.

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Πτώση 0,3% έως τον Αύγουστο

Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου

και αερίου της Βόρειας Θάλασσας συνέβαλαν σε πτώση κατά 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τον Ιούλιο και τα στοιχεία έδειξαν με ποιο τρόπο το άλμα στον πληθωρισμό πλήττει τους καταναλωτές. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη.

Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από το 0,2% και στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, στην πρώτη πτώση του από τις αρχές του 2021 όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δημοσίευσε την τελευταία του αναφορά για τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για την προοπτική μεγαλύτερης ύφεσης στο μέλλον, λόγω της κρίσης του κόστους ζωής.

Το αποτέλεσμα για τον Αύγουστο ήταν χειρότερο από το αναμενόμενο

«Την αρνητική έκβαση του Αυγούστου συμπληρώνει μια αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής του Σεπτεμβρίου, καθώς η επιπλέον τραπεζική αργία, εξαιτίας της κηδείας της βασίλισσας, προστέθηκε στην καθοδική πορεία»,είπε ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής του Institute of Chartered Accountants στην Αγγλία.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βυθίζεται στα όρια της ύφεσης»

Σύμφωνα με το news.sky.com, Οι οικονομικοί αναλυτές υποπτεύονται τώρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει σε ύφεση. «Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βυθίζεται στα όρια της ύφεσης», δήλωσε ο YaelSelfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Η συνεχιζόμενη πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη και πιθανόν να έχει προκαλέσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθει σε τεχνική ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».
Ο Thiru πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει άσκοπα διακινδυνεύσει μια μακρύτερη ύφεση με οποιαδήποτε ώθηση από το ενεργειακό πακέτο που πιθανόν να επιβραδυνθεί από μια διαρκή συμπίεση της παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου από επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τιμωρώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων και την οξεία αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε: «Η πτώση του ΑΕΠ του Αυγούστου πιθανότατα σηματοδοτεί την έναρξη μιας πτωτικής τάσης που θα συνεχιστεί βαθιά μέσα στο επόμενο έτος».

#ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΥΦΕΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα