Ώρες αγωνίας στον Θεσσαλικό κάμπο: Υπερχείλισε ο Πηνειός, αυξάνονται οι νεκροί, τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel

Κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα το οδικό δίκτυο στο Πήλιο από τον κυκλώνα Daniel. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Λάρισα. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού.

Σβήστηκε από τον χάρτη ο Θεσσαλικός Κάμπος και θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η ασύλληπτη καταστροφή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Δέκα άνθρωποι πνίγηκαν, ζωές βυθίστηκαν

μέσα σε τόνους λάσπης. Συνολικά. Οι εικόνες με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού θα χαραχθούν για πάντα στις μνήμες. 1.186 είναι μέχρι τώρα οι απεγκλωβισθέντες. Και το κακό δεν τελείωσε, καθώς το 112 ηχεί στις περιοχές γύρω από τον ξέχειλο Πηνειό.

Νεότερο μήνυμα της υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απευθύνεται σε όλους όσοι βρίσκονται στη συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα και δίδει εντολή προληπτικής εκκένωσης από τις οικίες τους και κατεύθυνσης προς Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την 'Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Η άσφαλτος έχει σκεπαστεί στα σημεία αυτά με κορμούς, λάσπη και χώμα, το οποίο σκαπτικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να απομακρύνουν για να αρχίσουν επισκευές.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη. Η κατάσταση είναι δραματική και αρκετοί κάτοικοι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι. Στο χωριό Μεταμόρφωση ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.

Αγωνία για τη συγκομιδή των μήλων

Η διάλυση του αγροτικού οδικού δικτύου έχει σημάνει συναγερμό στο γνωστό για την ποιότητα των μήλων του, συνεταιρισμό μηλοπαραγών Ζαγοράς. Τα οκτακόσια μέλη του συνεταιρισμού αγωνιούν για την φετινή σοδειά, καθώς η συγκομιδή ήταν ν αρχίσει την Κυριακή και μέχρι στιγμής δε φαίνεται λύση για τη μεταφορά των μήλων.

"Κάποια χωράφια έχουν παρασυρθεί από τα νερά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ζημιά στα προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν τα μήλα από το χωράφι στο εργοστάσιο - διαλογητήριο. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δίκτυο έχει αφανιστεί" λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλάσσας και προσθέτει: "Μιλάμε για 12.500 στρέμματα, και 15.000 τόνους παραγωγή. Τα μήλα Ζαγοράς είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να τα φέρουν, ούτε να τα διακινήσουμε μέσω Βόλου στις αγορές".

"Σημειωτέον, ότι η Ζαγορά δεν επικοινωνεί οδικώς πλέον με κανένα από τα άλλα δύο μηλοπαραγωγικά χωριά του συνεταιρισμού, το Πούρι και τη Μακρυρράχη. Όσο για το ρεύμα ήρθε πριν από δύο ώρες" προσθέτει ο κ. Βαλάσσας.

Έχει υπερχειλίσει ο Πηνειός

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον και η Λάρισα. Η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες να δέχονται τεράστιες ποσότητες νερού από την υπερχείλιση των φρεατίων.

Δύσκολες στιγμές περνούν και οι κάτοικοι της Λάρισας και των γύρω περιοχών, με το «φούσκωμα» και την υπερχείλιση του Πηνειού σε διάφορα σημεία του. Από χθες το βράδυ, οι τοπικές αρχές δίνουν αγώνα στο Φράγμα Γυρτώνης για να αποσυμφορήσουν τον ποταμό, ωστόσο ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλος και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη.

#ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΠΗΛΙΟ #ΠΗΝΕΙΟΣ #ΛΑΡΙΣΑ #ΒΟΛΟΣ #112
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώρες, Θεσσαλικό, Υπερχείλισε, Πηνειός, Daniel,ores, thessaliko, ypercheilise, pineios, Daniel