Ουκρανία: Ακροδεξιοί, εθνικιστές και με νεοναζιστικές αναφορές στο «Τάγμα του Αζόφ» (εικόνες, βίντεο)

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, καθώς ήδη βρίσκεται στην όγδοη μέρα, πολύ λίγο έχει φωτιστεί η δράση της ουκρανικής ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας «Τάγμα του Αζόφ», τουλάχιστον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει ήδη αρκετές αναφορές σε αυτές τις μονάδες που ξεκίνησαν ως παραστρατιωτικές και πλέον βρίσκονται εντός του στρατού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κ. Πούτιν θέλησε με τις αναφορές του αυτές να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία,

κατονομάζοντας το «Τάγμα του Αζόφ» ως έναν από τους λόγους για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που στόχο έχει την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» όπως έχει πει τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Τα βίντεο των Ρώσων

Τη Δευτέρα, ανέβηκε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει μαχητές από το τάγμα του Αζόφ να επικαλύπτει τις σφαίρες τους με χοιρινό λίπος για να χρησιμοποιηθούν κατά των Μουσουλμάνων Τσετσένων -συμμάχων της Ρωσίας- που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα τους.

Σχετική ανάρτηση έκανε στο Twitter και η πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας, στο οποίο γίνεται λόγος για δράση των εθνικιστικών αυτών ομάδων εις βάρος Ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής.

{https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1498586404036751363?s=20&t=MTSaX1Q34w-z8XI8FqvAzQ}

Το τάγμα του Αζόφ συμμετείχε επίσης στην εκπαίδευση αμάχων μέσω στρατιωτικών ασκήσεων ενόψει της εισβολής της Ρωσίας.

Μονάδα πεζικού με 900 μαχητές

Σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρει πως το Τάγμα του Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη -που υπολογίζονται σε 900- είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται έχουν μια ιδελογία νεοναζιστική.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία «Patriot of Ukraine» και την νεοναζιστική ομάδα κοινωνικής εθνικής συνέλευσης (SNA). Και οι δύο ομάδες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων σε ξενοφοβικές νεοναζιστικού τύπου επιθέσεις κατά μεταναστών, στην κοινότητα των Ρομά και σε άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Λίγο από την έναρξη της εισβολής, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες από το Ντονμπάς.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο ιδρυτής του τάγματος

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι, ο οποίος χρημάτισε αρχηγός τόσο του «Patriot of Ukraine» που ιδρύθηκε το 2005 όσο και του SNA που ιδρύθηκε το 2008 πραγματοποιώντας ιδιαίτερα βίαες επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες στην Ουκρανία.

Το 2010, ο Μπιλιέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία... εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών] που ηγούνται από τους Ημίτες».

Ο Μπιλιέτσκι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014 και αναγκαστικά αποχώρησε -επισήμως τουλάχιστον- από το «Τάγμα του Αζόφ» καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να υπηρετούν στο στρατό ή την αστυνομία. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019.

Ο 42χρονος έχει το παρατσούκλι Bely Vozd ή White Ruler από τους υποστηρικτές του. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016, του οποίου η βασική βάση είναι οι βετεράνοι του Αζόφ.

Η χρηματοδότηση του Αζόφ

Το Τάγμα έλαβε υποστήριξη, σύμφωνα με το Open Democracy, από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Αυτές οι δυνάμεις χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκόρ Κολομόσκυ, ένας μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος στο τομέα της ενέργειας και τότε κυβερνήτης της περιοχής του Ντνιέπρ.

Εκτός από το «Τάγμα του Αζόφ, ο Κολομόσκυ χρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες «Ντνίπρο 1» και «Ντνίπρο 2», «Αϊντάρ» και «Ντονμπάς».

Το Τάγμα Αζόφ έλαβε έγκαιρα χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη: τον Σέρχι Ταρούτα, τον δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Νεοναζιστική ιδεολογία

Το 2015, ο Αντρέι Ντιατσένκο, εκπρόσωπος του Τάγματος του Αζόφ εκείνη την εποχή, είπε ότι το 10% με 20% των νεοσύλλεκτων του Αζόφ ήταν Ναζί.

Το Τάγμα αρνήθηκε ότι ταυτίζεται με τη ναζιστική ιδεολογία στο σύνολό της, αλλά ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα και οι ρεγκάλια των SS είναι διάσπαρτα στις στολές και τα σώματα των μελών του Αζόφ.

Για παράδειγμα, η στολή φέρει το σύμβολο του νεοναζί Wolfsangel, το οποίο μοιάζει με μαύρη σβάστικα σε κίτρινο φόντο. Η ομάδα είπε ότι είναι απλώς ένα κράμα των γραμμάτων «Ν» και «Ι» που αντιπροσωπεύουν την «Εθνική Ιδέα».

Μεμονωμένα μέλη έχουν δηλώσει ότι είναι νεοναζί και ο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός υπερεθνικισμός είναι διάχυτος μεταξύ των μελών.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Αζόφ δημιούργησε τη μονάδα οδικής περιπολίας της που ονομάζεται National Druzhyna (Νάσιοναλ Ντραζίνα) για να «αποκαταστήσει» την τάξη στην πρωτεύουσα, Κίεβο. Αντίθετα, η μονάδα πραγματοποίησε πογκρόμ κατά της κοινότητας των Ρομά και επιτέθηκε σε μέλη της LGBTQ κοινότητας.

«Η Ουκρανία είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που έχει νεοναζιστικό σχηματισμό στις ένοπλες δυνάμεις της», έγραψε το 2019 ένας ανταποκριτής του περιοδικού The Nation με έδρα τις ΗΠΑ.

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου

Έκθεση του 2016 από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OCHA) κατηγόρησε το «Τάγμα του Αζόφ» για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η έκθεση περιγράφει περιστατικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου το Τάγμα είχε ενσωματώσει τα όπλα και τις δυνάμεις του σε χρησιμοποιημένα πολιτικά κτίρια και εκτόπισε κατοίκους. Η έκθεση κατηγορεί επίσης το τάγμα για βιασμό και βασανισμό κρατουμένων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ποια ήταν η διεθνής ανταπόκριση;

Τον Ιούνιο του 2015, τόσο ο Καναδάς όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι δικές τους δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα εκπαιδεύσουν το σύνταγμα του Αζόφ, επικαλούμενοι τις νεοναζιστικές διασυνδέσεις του.

Ωστόσο, το επόμενο έτος οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση υπό την πίεση του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τον Οκτώβριο του 2019, σαράντα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Μαξ Ρόουζ υπέγραψαν μια επιστολή καλώντας το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τo Αζόφ ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» (FTO), ωστόσο χωρίς επιτυχία. Τον περασμένο Απρίλιο, η αντιπρόσωπος Ελίσα Σλότκιν επανέλαβε το αίτημα -το οποίο περιλάμβανε και άλλες ομάδες λευκής υπεροχής- προς την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Εχει τεκμηριωθεί ότι άνδρες από τρεις ηπείρους εντάσσονται στις εκπαιδευτικές μονάδες του Αζόφ προκειμένου να αναζητήσουν και να αποκτήσουν την εμπειρία μάχης

Τα... μπρος πίσω του Facebook

Το 2016, το Facebook χαρακτήρισε για πρώτη φορά το Τάγμα του Αζόφ ως «επικίνδυνη οργάνωση».

Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας περί επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών, το «Τάγμα του Αζόφ» αποκλείστηκε από τις πλατφόρμες της το 2019. Η ομάδα τέθηκε υπό την ονομασία Tier 1 του Facebook, η οποία περιλαμβάνει ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν και το ISIL (ISIS). Οι χρήστες που ασχολούνται με επαίνους, υποστήριξη ή εκπροσώπηση ομάδων Βαθμίδας 1 απαγορεύονται επίσης.

Ωστόσο, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, το Facebook αντέστρεψε την απαγόρευσή του, λέγοντας ότι θα επέτρεπε αναρτήσεις για το Αζόφ.

«Προς το παρόν, κάνουμε μια μικρή εξαίρεση για το Αζόφ αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας ή στο ρόλο του ως τμήματος της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας», δήλωσε στο Business Insider εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta.

«Αλλά συνεχίζουμε να απαγορεύουμε κάθε ρητορική μίσους, συμβολισμό μίσους, έπαινο της βίας, γενικό έπαινο, υποστήριξη ή εκπροσώπηση του συντάγματος του Αζόφ και κάθε άλλο περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά μας πρότυπα», προστίθεται.

Η αντιστροφή της πολιτικής θα είναι τεράστιος πονοκέφαλος για τους συντονιστές του Facebook, είπε ο Intercept, ένας ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ.

«Ενώ οι χρήστες του Facebook μπορούν τώρα να επαινούν οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια στο πεδίο της μάχης από στρατιώτες του Αζόφ εναντίον της Ρωσίας, η νέα πολιτική σημειώνει ότι «οποιοσδήποτε έπαινος της βίας» που διαπράττεται από την ομάδα εξακολουθεί να απαγορεύεται. Δεν είναι σαφές τι είδους μη βίαιο πόλεμο αναμένει η εταιρεία», έγραψε η Intercept.

Στην Ελλάδα ένας από αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τη δράση του «Τάγματος του Αζόφ» είναι και ο γνωστός διεθνολόγος και γεωπολιτικός αναλυτής Ιωάννης Μάζης ο οποίος σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις του έχει συσχετίσει τα σύμβολα που χρησιμοποιεί το τάγμα με τα ναζιστικά σύμβολα.

{https://www.facebook.com/la2cavadata/posts/5617177028297745}

Keywords
ουκρανια, al jazeera, tier 1, δραση, twitter, χοιρινο, ukraine, ρωσία, white, democracy, στρατος, ηπα, συνταγμα, μαξ, facebook, tier, isis, business, insider, νέα, εταιρεία, ελλαδα, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, βιντεο, ρωσία, αστυνομια, εδρα, εθνικη, ηπα, πιεση, πλαισιο, σβαστικα, ανθρωπινα δικαιωματα, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, δευτερα, δειχνει, εγκληματα, ειπε, εκθεση, εκπαιδευση, ενεργεια, εποχη, επιτυχια, εσωτερικων, ετος, ηνωμενες πολιτειες, ιγκορ, ιδεολογια, καναδας, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, κτιρια, μαξ, μηνες, ναζι, ντνιεπρ, ομαδα, πεδιο, πλατφορμες, πογκρομ, πονοκεφαλος, πουτιν, ρητορικη, ρομα, ροουζ, ρολο, συμβολα, ταγμα, υπουργειο εξωτερικων, φοντο, φορα, ιωαννης, al jazeera, business, white, democracy, δικαιωματα, εμφανισεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, λιπος, μοιαζει, ομαδες, σωματα, tier 1, tier, ξεκινησε, insider
Τυχαία Θέματα