Πάνω από 100.000 πιστοί στη Μητρόπολη για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί

Πάνω από 100.000 πιστοί έχουν προσέλθει μέχρι τώρα στην Ιερό Ναό της Μητροπόλεως να προσκυνήσουν την Ιερή εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί η οποία θα παραμείνει έως τις 15 Μαΐου.

Το προσκύνημα ξεκινά στις 7 το πρωί και ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες στις 2 με 3, όπως αναφέρει στα Dnews ο προϊστάμενος του Ναού πατήρ Θωμάς Συνοδινός. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας τελούνται Θεία λειτουργία, παρακλήσεις, εσπερινός και αγρυπνίες, από δεκάδες

ιερείς ενώ την εκκλησία φροντίζουν περίπου 80 άτομα.

Στον περίβολο της Μητρόπολης τοποθετήθηκαν ομπρέλες και τέντες ενώ υπάρχει εσωτερική και εξωτερική φύλαξη. Επιπλέον τρεις εργαζόμενοι ανά τακτά διαστήματα επισκέπτονται τις ουρές και μεταφέρουν εκτός σειράς τα παιδιά και τους ηλικιωμένους για να προσκυνήσουν.

Δεύτερη φορά στην Μητρόπολη

Την πρωτη φορά η εικόνα είχε μεταφερθεί πάλι με τιμές αρχηγού κράτους από τις Καρυές του Αγίου Όρους στην Μητρόπολη τον Απρίλιο του 1963 όπου και εκτέθηκε σε προσκύνημα για οκτώ ημέρες με αφορμή τις εορτές της Χιλιετηρίδος της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας όπου και τότε εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί περίμεναν υπομονετικά επί ώρες για να την ασπαστούν μεταξύ αυτών και ο ασθενής βασιλευς Παύλος Β.

Το 1999, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου, η εικόνα είχε μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεημονος με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και τα έσοδα 476 εκατομμύρια δραχμές είχαν διατεθεί για την στήριξη των σεισμόπληκτων στην Αθήνα.

Η ιστορία

Η εικόνα είναι αγιογραφημένη στα χρόνια της εικονομαχίας με βυζαντινή τεχνοτροπία. Κατά το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα (υποκάμισο), το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών. Είναι διαστάσεων 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει. Λόγω του χρόνου που πέρασε, η μορφή της Θεοτόκου είχε αλλοιωθεί, αλλά μετά την συντήρηση διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και διαβάζεται η μεταγενέστερη επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Υπέραγνη Μητέρα του Θεού κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…».

#ΑΞΙΟΝ_ΕΣΤΙ #ΠΙΣΤΟΙ #ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ #ΠΑΝΑΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάνω, 100 000, Μητρόπολη, Παναγίας, Άξιον Εστί,pano, 100 000, mitropoli, panagias, axion esti