Πατέρας σε μεγάλη ηλικία: Τι κίνδυνοι κρύβονται για το παιδί

Τι κινδύνους κρύβει για το παιδί η ηλικία του πατέρα του σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Αλ Πατσίνο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί το τέταρτο παιδί του στα 83 του χρόνια. Λίγες εβδομάδες πριν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έγινε πατέρας για έβδομη φορά στα 79 του.

Η απόκτηση παιδιού από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι περισσότερο συνηθισμένη από όσο νομίζουμε σύμφωνα με το news4health

Και μολονότι σχολιάζεται «κοινωνικά» ελάχιστη συζήτηση γίνεται για το πώς η βιολογική ηλικία μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού, παρά το γεγονός ότι έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι

παιδιά που γεννιούνται από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Άνδρες και αναπαραγωγική γήρανση

«Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτοί μπαίνουν στον ίδιο κύκλο αναπαραγωγικής γήρανσης με τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν εμμηνόπαυση», δηλώνει η Gloria Bachmann, αναπληρώτρια κοσμήτορας για την υγεία των γυναικών στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson.

Μελέτη του 2019 έδειξε ότι η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μωρά που γεννιούνταν από μεγαλύτερους πατέρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας, καρδιακών ελαττωμάτων, αυτισμού, και ψυχιατρικών διαταραχών. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι η προχωρημένη πατρική ηλικία σχετίζεται μέτρια με την πιο κοινή μορφή παιδικής λευχαιμίας και συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο παιδιατρικού λεμφώματος μη Hodgkin.

«Μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες αποκτούν παιδιά από τις βιβλικές μέρες. Δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Αυτό που δεν καταλάβαμε ήταν ότι μπορεί να γεννούν παιδιά με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Arthur Caplan, καθηγητής ιατρικής δεοντολογίας στο Grossman School.

Το 2018, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις και 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Αυτή η μελέτη κατέγραψε επίσης έναν κίνδυνο για τις εγκύους: οι σύντροφοι ανδρών ηλικίας 45 ετών και άνω είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης σε σχέση με τις αντίστοιχες συντρόφους ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών.

«Ο απόλυτος κίνδυνος για κάθε ζευγάρι, παραμένει σχετικά χαμηλός και μπορεί να μην έχει τόσο νόημα. Αλλά σίγουρα σε επίπεδο πληθυσμού, μπορεί να σημειωθεί μια μετρήσιμη αύξηση για κάποιες από αυτές τις διαταραχές» σημειώνει ο Δρ Michael Eisenberg, συγγραφέας αυτής της μελέτης και καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Όπως αναφέρει, οι άνδρες κατά μέσο όρο “συσσωρεύουν” περίπου δύο μεταλλάξεις στο DNA του σπέρματος τους κάθε χρόνο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών που θα αποκτήσουν αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν.

Κατακερματισμός DNA σπέρματος: Τι σημαίνει

Η ακεραιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων έχει τεράστια σημασία για τη γονιμοποίηση και την απόκτηση υγιών παιδιών, εξηγούν οι γενετιστές.

Περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του γενετικού υλικού επεμβαίνοντας στην διατήρηση της γενετικής ακεραιότητας του σπέρματος.

Η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συντελεί σε αυτή την διαταραχή καθώς το οξειδωτικό στρες που έχει σωρευτεί σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας – λόγου του τρόπου ζωής ή προβλημάτων υγείας που έχουν προκύψει – οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα.

Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε δυσκολία σύλληψης, αυξημένο κίνδυνο αποβολών στο πρώτο τρίμηνο μιας εγκυμοσύνης και αύξηση του κινδύνου να επηρεαστεί αρνητικά η εμβρυική ανάπτυξη.

Μολονότι η ιατρική κοινότητα δεν έχει έναν απόλυτο ορισμό για την λεγόμενη προχωρημένη πατρική ηλικία, η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συνιστούν από κοινού οι γιατροί να ενημερώνουν διεξοδικά άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω για τον αυξημένο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων στην υγεία των απογόνων τους, με τον ίδιο τρόπο που επισημαίνονται οι πιθανοί κίνδυνοι σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες.

Πηγές: www.nbcnews.com, www.auajournals.org και www.ncbi.nlm.nih.gov

#ΠΑΤΕΡΑΣ #ΗΛΙΚΙΑ #ΚΙΝΔΥΝΟΙ #ΠΑΙΔΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα