Πεδίο... μάχης οι ταράτσες πολυκατοικιών για τα φωτοβολταϊκά και τους ηλιακούς

«Φωτιά» στις ταράτσες και στα δώματα των πολυκατοικιών μπορεί να βάλει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αν «πατήσει» επάνω στο μοτίβο της αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει γίνει ήδη αποδέκτης πολλών ερωτημάτων και προβληματισμών από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι ανησυχούν για το πώς θα τρέξει το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ με την επιδότηση των φωτοβολταϊκών αλλά και των ηλιακών θερμοσιφώνων (για αντικατάσταση των ηλεκτρικών).

«Μόνο να μην γίνει το ίδιο λάθος

που έγινε με την αυθαίρετη, όπως ουσιαστικά εξελίχθηκε σε πολλές περιπτώσεις, αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών», επισημαίνει στο Dnews ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Όπως αναφέρει, αν δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της απόλυτης τουλάχιστον πλειοψηφίας (501/1000 επί του οικοπέδου) των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, τότε θα γίνουν... μάχες στις πολυκατοικίες!

«Ήδη η κοινωνική συνοχή μέσα στις πολυκατοικίες δέχθηκε το πρώτο ισχυρό πλήγμα το 2010, όταν λόγω της κρίσης πολλοί δεν είχαν να πληρώσουν κοινόχρηστα και να μην μπορούν να βάλουν πετρέλαιο για τη θέρμανση. Ακολούθησαν τα προβλήματα με την αυτονόμηση στη θέρμανση όπου πολλοί έκαναν ό,τι ήθελαν». «Αν γίνει το ίδιο λάθος και τώρα με τα φωτοβολταϊκά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα... χυθεί αίμα», συμπληρώνει χαριτολογώντας.

Οι τελευταίοι όροφοι

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, αυτοί που μένουν στους τελευταίους ορόφους είναι αυτοί που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού είναι ακόμη θολό το τοπίο για το πώς θα μπουν τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στις μονώσεις, κτλ.

Η ΠΟΜΙΔΑ -όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς- είχε κληθεί εγκαίρως να εκφράσει τη γνώμη της και έστειλε ένα σχετικό έγγραφο στο ΥΠΕΝ για το «καυτό» αυτό θέμα. Να σημειωθεί ότι εκτός από το ζήτημα της πλειοψηφίας, υπάρχουν και άλλα επιμέρους θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν αναφορικά με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όπως είναι αυτό με τις παλιές πολυκατοικίες και τους κανονισμούς που έχουν. Πρέπει να τονιστεί ότι σε πολυκατοικίες των δεκαετιών '50, του '60, ακόμη και του '70, αυτό που επιτρέπεται για την ταράτσα αφορά μόνο το άπλωμα των ρούχων και την εγκατάσταση κεραιών της τηλεόρασης!

Να σημειωθεί επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν οι πλατφόρμες και για τα δύο προγράμματα του ΥΠΕΝ: τα φωτοβολταϊκά και οι ηλιακοί.

#ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ #ΣΤΕΓΗ #ΗΛΙΑΚΟΙ_ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ #ΠΟΜΙΔΑ #ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ #ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ #ΤΑΡΑΤΣΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πεδίο,pedio