«Πείτε τα προϊόντα που υπάρχει αισχροκέρδεια»: Οι βολές ΕΕΚΕ στο υπουργείο και οι ακραίες περιπτώσεις ακρίβειας

Σε φιάσκο οδηγείται η απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης να βάλει ταμπελάκια με δήθεν έκπτωση 5% σε 272 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ αφού αρκετά πωλούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη τιμή τους.

Δεν φτάνει που το μέτρο άργησε να εφαρμοστεί δυο με τρεις εβδομάδες επειδή τα σούπερ μάρκετ είτε αδιαφορούσαν, είτε δεν είχαν ενημερωθεί σωστά έρχεται τώρα το τελειωτικό χτύπημα, το εξώδικο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, που ζητούν απο το υπουργείο να ανακοινώσει τα προϊόντα τα οποία

περιλαμβάνονται στη λίστα των δύο εταιριών στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, ώστε «να προκύψει περιγραφή της παράβασης και να υπάρξει ορθή ακριβής ενημέρωση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γ. Ραυτόπουλο «έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει για τις αθέμιτες πρακτικές ώστε να μην ξανά αγοράσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει γίνει… η πρακτική του υπουργείου ανάπτυξης είναι λάθος και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παρά τα πρόστιμα που επέβαλαν σε εταιρίες οι τιμές δεν έχουν αλλάξει».

Παραθέτει δε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως στη βραστή γαλοπούλα των 160γραμμ, η τιμή της οποίας πριν το ταμπελάκι ήταν 2,25 ευρώ και τώρα με την έκπτωση πωλείται 3,08 ευρώ. Το ίδιο και με το ζαμπόν που απο 2,94 ευρώ έχει πάει στα 3,93 ευρώ. Τα γιαούρτια 31/10 είχαν 2,60 ευρώ, τα τρία, μετά 2,67 ευρώ και σήμερα 3,57 ευρώ. Επιπλέον «μέσα στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση υπάρχουν ορισμένα όπως το βούτυρο τύπου fast, το οποίο δεν έχει ταμπελάκι στα σούπερ μάρκετ».

Κατά τον κύριο Ραυτόπουλο οι πρόσφυγες των πολυεθνικών στα διοικητικά πρωτοδικεία έχουν απροσδιόριστη ημερομηνία εκδίκασης και αυτό σημαίνει «ότι κανείς δεν θα πληρώσει τίποτα μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις».

Ενδεικτικό της ασάφειας που επικρατεί είναι πρώτον ότι ο αριθμός των προϊόντων αυξομειώνεται «άλλους αριθμούς μας λένε την μία ημέρα και άλλους την άλλη» και δεύτερον ότι δεν είναι γνωστό το ύψος των επιβληθέντων προστίμων και των όσων τώρα έχουν εισπραχθεί. «Ο υπουργός επικτρατειας Α. Σκέρτσος υποστήριζε το Σάββατο ότι οι υπηρεσίες καταλόγισαν κυρώσεις 8 εκατομμυρίων ευρώ εισπράττοντας 800.000 ευρώ και την επόμενη ο υπουργός μιλούσε για 7.5 εκατομμύρια ευρώ και 4.5 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις. Δεν με ενδιαφέρει ποιος λέει αλήθεια το θέμα είναι να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι καταναλωτές και όσο κάνουν τέτοια πράγματα εξοργίζουν του πολίτες με τέτοιες τακτικές», καταλήγει ο κ. Ραυτόπουλος.

#ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ #ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ #ΕΕΚΕ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα