Πόλεμος στην Ουκρανία: Aμερικανικό «όχι» στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Πολωνίας για τα MiG-29

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σχολίασε μέσω Twitter την ανακοίνωσε που εξέδωσε νωρίτερα το πολωνικό ΥΠΕΞ για τη διάθεση όλων των MiG-29 που κατέχει η Βαρσοβία στη διάθεση του ΝΑΤΟ

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση έπειτα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του ο Τζον Κίρμπι.

«Όπως έχουμε πει, η απόφαση για το αν θα μεταφερθούν αεροσκάφη πολωνικής ιδιοκτησίας στην Ουκρανία είναι αποκλειστικά ζήτημα της πολωνικής κυβέρνησης».

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σχετικά με την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, διότι, στην πραγματικότητα, η πρόταση της Πολωνίας δείχνει μερικές μόνο από τις πολυπλοκότητες που παρουσιάζει αυτό το ζήτημα», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέρριψε την πολωνική πρόταση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «το σχέδιο να τεθούν μαχητικά αεροσκάφη "στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής" προκειμένου να αναχωρήσουν από μια βάση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Γερμανία για να πετάξουν σε εναέριο χώρο της Ουκρανίας - που αμφισβητείται από τη Ρωσία - εγείρει σοβαρές ανησυχίες για ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

«Απλώς δεν είναι σαφές για εμάς ότι υπάρχει ουσιαστική λογική σε αυτό.

Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα και τις σύνθετες προκλήσεις που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη».

We are now in contact with the Polish government following the statement issued today. As we have said, the decision about whether to transfer Polish-owned planes to Ukraine is ultimately one for the Polish government. (1/4)

John Kirby (@PentagonPresSec) March 8, 2022

Η πολωνική πρόταση για τα MiG-29

Νωρίτερα την Τρίτη, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας διευκρίνιζε πως προτίθεται να διαθέσει στη συμμαχία όλα της τα αεροσκάφη MiG-29, προτρέποντας κι άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν αεροσκάφη αυτού του τύπου να κάνουν το ίδιο.

Ως αντάλλαγμα ζητούσε «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία - μετά και τη σχετική έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times έχουν ισχυριστεί πως οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την Πολωνία επί μίας συμφωνίας που προβλέπει την παροχή στην Ουκρανία πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η συμφωνία, κατά το δημοσίευμα, προέβλεπε να παραλάβει η Ουκρανία πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία και εκείνη με τη σειρά της να λάβει F-16 από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Aμερικανικό, Πολωνίας, MiG-29,polemos, oukrania, Amerikaniko, polonias, MiG-29