Πυρκαγιές και πλημμύρες βγάζουν στον «αφρό» κλιματική κρίση, κράτος και πολιτική προστασία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πράγματι η οικονομική πολιτική, το καλάθι παροχών και η μεταρρυθμιστική ατζέντα που κυριαρχούν κάθε χρόνο στην ΔΕΘ θα είναι και φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως διεφάνη και από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι να υπερβεί "την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών" και να αναδείξει μέσα από την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

την "μεγάλη εικόνα" της Ελλάδας που "εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πράγματι η οικονομική πολιτική, το καλάθι παροχών και η μεταρρυθμιστική ατζέντα που κυριαρχούν κάθε χρόνο στην ΔΕΘ θα είναι και φέτος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Υπό τις παρούσες όμως συνθήκες, είναι βέβαιο ότι κεντρικά ζητήματα θα αποτελέσουν και η κλιματική κρίση, η πολιτική προστασία και η αναγκαιότητα ενός πιο ανθεκτικού κράτους.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που πριν καλά καλά τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που μαίνονταν για περισσότερες από δύο εβδομάδες στον Έβρο, πλήττουν το τελευταίο 24ωρο πρωτίστως την Μαγνησία και εν γένει την Θεσσαλία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι, ελέω ακραίων καιρικών φαινομένων, δοκιμασίες που σημαδεύουν τους πρώτους μήνες της νέας θητείας της κυβέρνησης, θα ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Και είναι σαφές ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που πολλοί θα ανέμεναν μετά τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ, αλλά και τις εν αναμονή θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη προερχόμενος από τον Έβρο, όπου αφού ενημερωθεί και από κοντά για την έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, θα εξαγγείλει άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων πρωτίστως σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα θα δώσει ένα πρώτο περίγραμμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για ένα συνολικό σχέδιο για τον Έβρο το οποίο θα εκπονηθεί ως το τέλος του χρόνου, στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόζεται στην βόρεια Εύβοια.

Οι εικόνες στην Μαγνησία, όπου σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο, σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα, φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο και την μεγάλη πρόκληση του χειμώνα, η οποία σχετίζεται και με την ταχύτητα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές.

Εν προκειμένω όμως η μεγάλη εικόνα συνδέεται με την συνολική θωράκιση της χώρας απέναντι στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και μπροστά στα επόμενα καλοκαίρια που, όπως ειπώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα, με φαινόμενα ακραία που, σύμφωνα και με τον κ. Μητσοτάκη, ξεπερνούν κάποιες φορές τις δυνατότητες του ανθρώπου να τα αντιμετωπίσει όσα αντιπλημμυρικά έργα και αν γίνουν.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν το γεγονός ότι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στη Μαγνησία την Τρίτη έπεσαν 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα και σε κάποια μέρη 800 τόνοι, ποσότητα που πέφτει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια και είναι σαφές ότι η απορροή τέτοιας ποσότητας νερού είναι αδύνατον να γίνει μέσα από τις υφιστάμενες υποδομές και από τα υπάρχοντα ρέματα.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα όλοι αναμένουν από τον πρωθυπουργό να περιγράψει στην ΔΕΘ και συγκεκριμένες πολιτικές για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, την πολιτική προστασία, την αξιοποίηση και των τεχνολογικών εργαλείων.

Ο ίδιος αναμένεται να αναδείξει εκ νέου και την ανάγκη συστράτευσης σε αυτή την προσπάθεια ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, επιμένοντας στη σημασία της συνεργασίας και των ίδιων των πολιτών. Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει στον απόηχο των φετινών καταστροφών είναι πως η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν αφορά το μέλλον αλλά το παρόν

Οι επιπτώσεις της είναι μάλιστα σαφείς και στο οικονομικό πεδίο, κάτι που θα ποσοτικοποιήσει όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και προσδιοριστούν οι ανάγκες για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν ήδη πληγεί από πυρκαγιές, αλλά και από πλημμύρες (Έβρος, Μαγνησία, Ρόδος, Πάρνηθα).

Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση στρέφεται ήδη και προς την ΕΕ διεκδικώντας περισσότερους πόρους, σε πρώτη φάση για τον Έβρο, αλλά και συνολικά για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και για την πολιτική προστασία.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΛΗΜΜΥΡΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΔΕΘ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα