Στην τελική ευθεία αλλά με πολλές εκκρεμότητες ο ΣΥΡΙΖΑ - Την Τρίτη γνωστοποιούνται οι οριστικές αποφάσεις Κασσελάκη

Στην τελική ευθεία, αλλά με πολλές εκκρεμότητες, μπαίνει η κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να παραμένει το αν θα καταφέρουν οι υποψήφιοι και ο κομματικός μηχανισμός να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της

κοινωνίας και να αυξήσουν τη συμμετοχή στις κάλπες της 10ης και 16ης Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση σχετικά με το πλήθος των υποψηφίων, τον τρόπο διεξαγωγής του διαρκούς συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο (2 Σεπτεμβρίου), αλλά και τη διενέργεια debate.

Χλωμό το debate

Ξεκινώντας από το τελευταίο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τελικά δεν θα δούμε μια τηλεμαχία των 4, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι μια διαδικασία που δίνει έμφαση στην ατάκα δεν ταιριάζει για μια εσωκομματική διαδικασία και ιδιαίτερα σε μια τέτοια, λόγω των πυρκαγιών, περίοδο. Τον ίδιο προβληματισμό φαίνεται να ενστερνίζεται και η Έφη Αχτσιόγλου, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι μπαίνει σε debate, αρκεί να το δεχθουν όλοι οι υποψήφιοι.

Η τελική συνάντηση των αντιπροσώπων των 4 επιτελείων θα γίνει την Τετάρτη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μια απόφαση διεξαγωγής του debate.

Σήμερα συνάντηση με την εταιρεία που θα τρέξει την ψηφοφορία

Επίσης, σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αντιπροσώπων με την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ψηφοφορία.

Τι θα κουβεντιάσει το διαρκές;

Σε ότι αφορά το διαρκές συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Σπόρτινγκ και με υβριδικό τρόπο (ταυτόχρονα δια ζώσης και με ηλεκτρική συμμετοχή), τα πράγματα είναι ακόμη πιο θολά. Και αυτό γιατί δεν έχει διευκρινιστεί η ατζέντα των συζητήσεων και των ψηφοφοριών που θα γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες των 4 υποψηφίων και όσων άλλον προστεθούν στην κούρσα έως τότε.

Πρόταση εκλογής γραμματέα από το συνέδριο

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το αν το διαρκές συνέδριο νομιμοποιείται να κουβεντιάσει και για άλλα θέματα, πέραν αυτών που αφορούν τη οργάνωση της ψηφοφορίας για την προεδρία. Για παράδειγμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει θέσει δημόσια ζήτημα εκλογής γραμματέα από το συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που απαιτεί αλλαγή καταστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Τεμπονέρας σκέφτεται να βάλει υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος, αν γίνει δεκτή η πρόταση του για εκλογή του θεσμού από το συνέδριο, άρα γίνει αποδεχτή η ανάγκη και για περαιτέρω νομιμοποίηση του για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού.

Θα μιλήσει ο Τσίπρας;

Επίσης, εξαιρετικά κρίσιμο είναι το αν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη πως το συνέδριο θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι τέτοιο, θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και επιπλέον ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στη διαδικασία και επομένως και στον επόμενο πρόεδρο.

Το σκέφτεται σοβαρά ο Κασσελάκης

Τέλος, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά και με το αν θα προστεθούν νέα πρόσωπα στην κούρσα για την προεδρία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να θεωρείται το πιο πιθανό για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, ο ίδιος φέρεται να το σκέφτεται πολύ σοβαρά και την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές του αποφάσεις. Αυτές θα παρθούν από κοινού με τον σύντροφό του (έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι gay και έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους εξίσωσης των δικαιωμάτων τους), ο οποίος είναι Αμερικανός.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στο ζευγάρι υπάρχει κάποια ανησυχία αναφορικά με το γεγονός ότι ορισμένες ριζοσπαστικές θέσεις που έχει εκφράσει ο κύριος Κασσελάκης (για την αγορά ενέργειας, τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους), πιθανότατα να δημιουργήσουν έντονες αντιδράσεις ή ακόμη και ομοφοβικές επιθέσεις.

Αντιδράσεις από ιστορικά στελέχη του κόμματος

Πάντως, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο μια υποψηφιότητας Κασσελάκη, δεδομένου ότι ουσιαστικά βρίσκεται στη χώρα μας ελάχιστο διάστημα και έχει μικρή εμπειρία της ελληνικής κοινωνικής καθημερινότητας και πολιτικής πραγματικότητας.

Επίσης, αρκετοί επισημαίνουν ότι ο κύριος Κασσελάκης έχει κάνει ένα αρκετά θεαματικό "μπάσιμο" στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, το οποίο θα ήταν λάθος να ρισκάρει με μια συμμετοχή σε μια κούρσα που ενδεχομένως να τον υπερβαίνει στην παρούσα φάση.

Στήριξη από Πολάκη και ίσως και άλλους

Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει, αν ο κύριος Κασσελάκης αποφασίσει όντως να είναι υποψήφιος και το ποιά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα τον στηρίξουν. Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει, για παράδειγμα, να θεωρείται η στήριξη του Παύλου Πολάκη (έως τώρα θεωρούνταν ότι στήριζε τον Νίκο Παππά), ο οποίος ίσως να μην είναι ο μόνος από την παλιά πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα