«Στον πάγο» η λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία φαίνεται ότι απομάκρυναν οριστικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στα επερχόμενα σχέδια νόμου.

Σε αυτό συνέτειναν και οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα, όπως ο χρόνος πρώτης εφαρμογής της υποχρέωσης για πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, οι αγροτικοί δρόμοι και οι δουλειές διόδου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε να επεξεργάζεται ρύθμιση ώστε να επαναδιευρύνει τη δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όπως αν έφερε στην Καθημερινή υφυπουργός Περιβάλλοντος,

Νίκος Ταγαράς οι άξονες που διευρύνωνται είναι δύο:

η κύρωση, με κάποια κριτήρια, ως κοινόχρηστου του οδικού δικτύου που υπήρχε το 1977 βάσει αεροφωτογραφιών και να συνδεθεί η ηλικία του οικοπέδου με το δικαίωμα δόμησης εκτός σχεδίου, με το να επιτραπεί η δόμηση στα οικόπεδα χωρίς πρόσωπο που δημιουργήθηκαν πριν από το 2003.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ρύθμιση ήταν έτοιμη από το Πάσχα, αλλά η κατάθεσή της αναβαλλόταν συνεχώς λόγω νεότερων αποφάσεων του ΣτΕ.

Στις αποφάσεις αυτές το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επέκτεινε την επιχειρηματολογία του κατά της εκτός σχεδίου δόμησης:

Για παράδειγμα στην απόφαση για την Χαλκίδα το ΣτΕ υπέδειξε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση πολεοδομικού περιεχομένου θα πρέπει να συνοδεύεται από ειδικά επιστημονική μελέτη που θα εκτιμά τις επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η ρύθμιση είχε ετοιμαστεί ώστε να συμπεριληφθεί στο πρώτο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος το φθινόπωρο.

Όμως μετά τις πλημμύρες επικράτησε η λογική και η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.

Ευκολότερη η αλλαγή μηχανικού

Ειδική ρύθμιση, με την οποία διευκολύνονται τα διαζύγια πολιτικών μηχανικών προωθεί το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για την αλλαγή του επιβλέποντος μηχανικού, στην κατεύθυνση της προστασίας του πολίτη.

Όπως προωθείται αν ο μηχανικός παραιτηθεί ή αντικατασταθεί αλλά δεν θέλει να υποβάλει δήλωση για την περαίωση των εργασιών που επέβλεψε ούτε δήλωσε στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, τότε δημιουργείται μια εναλλακτική λύση.

Την πρόοδο των εργασιών πιστοποιεί ιδιώτης ελεγκτής δόμησης, ή ο νέος μηχανικός, υποβάλλοντας τεχνική έκθεση.

Αν ο αποχωρόν μηχανικός αρνείται να παραλάβει την αμοιβή του τότε αυτή μπορεί να κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατόπιν μια βεβαίωση της πράξης αυτής στην ΥΔΟΜ.

Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίετερα σημαντική καθώς σήμερα είναι εξαιρετι8κά δύσκολο για έναν πολίτη να απαλλαχθεί από έναν κακό μηχανικό, ή να βρει λύση αν ο μηχανικός εγκαταλείψει για οποιοδήποτε λόγο το έργο.

#ΕΚΤΟΣ_ΣΧΕΔΙΟΥ #ΔΟΜΗΣΗ #ΣΤΕ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στον,ston