Συμφωνία για τετράωρες παύσεις του πολέμου στη βόρεια Γάζα: «Έχουμε ένα καρβέλι ψωμί κάθε 3 μέρες»

Την 35η ημέρα του διανύει ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ανηλεείς βομβαρδισμοί στη Γάζα και διαβεβαιώσεις Μπάιντεν για τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις

Περισσότεροι από 10.812 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις 35 ημέρες συγκρούσεων της Χαμάς με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται καθώς οι IDF περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε τετράωρες καθημερινές ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Γάζα, χωρίς ωστόσο «καμία πιθανότητα» για συνολική κατάπαυση

του πυρός. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Μοσάντ ταξίδεψε στη Ντόχα μαζί με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προκειμένου να διαπραγματευούν μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε με μια σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ισραήλ συμφώνησε να διακόπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τμήματα της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, ώστε να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων.

For weeks, I've been speaking with Israel’s leaders about the importance of humanitarian pauses in the fighting to get civilians to safety, support the freeing of hostages, and increase the flow of food, water, and medicine into Gaza.

Here's the latest on those conversations:

President Biden (@POTUS) November 9, 2023

«Κρίση της ανθρωπότητας, όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση»

Ο Νετανιάχου υποστήριξε την Πέμπτη πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει «ούτε να κυβερνήσει ούτε να καταλάβει» τη Γάζα, αλλά «να της δώσουμε, όπως και σ' εμάς, ένα καλύτερο μέλλον».

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι σήμερα για τη Γάζα.

Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη που οργανώθηκε στο Παρίσι την Πέμπτη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί τόνισε πως η κατάσταση είναι «μια κρίση της ανθρωπότητας μάλλον, παρά μια ανθρωπιστική κρίση», στη διάρκεια .

Κατά τη διάσκεψη αυτή έγιναν δεσμεύσεις για δωρεές ενός δισεκατομμυριού ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΟΗΕ για να βοηθήσει τον πληθυσμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε πως υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση», αν και παραδέχτηκε τις «πολυάριθμες δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι - που παραμένουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα λόγω της πλήρους πολιορκίας που επιβάλλει από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το OCHA, μόνο 65 φορτηγά με βοήθεια προερχόμενα από την Αίγυπτο έφθασαν χθες μέσω της Ράφα, ένας όγκος βοήθειας «εντελώς ανεπαρκής». Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα άνοιξε εξάλλου και πάλι χθες για να επιτραπεί η απομάκρυνση ξένων, ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και τραυματιών.

Εκκλήσεις για περιορισμό της βίας στη Δυτική Όχθη

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε όλο και περισσότερη βία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με την Χαμάς τον περασμένο μήνα.

«Κάνω επίσης έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι σε καθημερινή βάση εκτίθενται σε βία από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, σε κακομεταχείριση, σε συλλήψεις, σε διωγμούς, σε εκφοβισμό και ταπείνωση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν.

«Έχουμε ένα καρβέλι ψωμί κάθε 3 μέρες»: 1,6 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανοίξει «ένα διάδρομο εκκένωσης» την Κυριακή, όμως Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για συνεχή «χτυπήματα» κατά μήκος αυτής της οδού, την οποία έχουν πάρει από την Τετάρτη 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τουαλέτες, δεν έχουμε φούρνο», λέει η Ουμ Αλάα αλ-Χατζίν, η οποία βρήκε καταφύγιο στο νοσοκομείο αλ-Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα, έπειτα από ημέρες πορείας. «Έχουμε ένα καρβέλι ψωμί κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες, και πρέπει να κάνουμε ουρά για ώρες».

Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στο βόρειο τμήμα, όπου εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφής γίνεται όλο και πιο ανησυχητική», διαμήνυσε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο κανένας οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραδώσει εκεί βοήθεια εδώ και οκτώ ημέρες.

Τα νοσοκομεία, που δεν έχουν κλείσει ακόμα, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες.

LIVE: Thousands of people move south out of Gaza City https://t.co/q5ZMpsMSbX

Reuters (@Reuters) November 10, 2023

Χτυπήματα του ισραηλινού στράτου σε νοσοκομεία

Ο Άχμαντ Μχάνα, γιατρός του νοσοκομείου Αλ-Άουντα της Τζαμπαλίγια, περιγράφει μια «τραγική» κατάσταση. Στο μαιευτήριο, «οι γιατροί χρησιμοποιούν λάμπες μετώπου», όπως και στο χειρουργείο, όπου οι χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις «με τοπική αναισθησία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι περιοχές γύρω από νοσοκομεία του βορρά και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις τους σφυροκοπήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Πρόκειται για το νοσοκομείο της Σίφα, όπου έχουν καταφύγει 60.000 άνθρωποι, το νοσοκομείο παίδων αλ-Ραντίσι και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Η Χαμάς έκανε λόγο για τραυματίες, αλλά όχι για νεκρούς.

Εικόνες του σταθμού AFTV δείχνουν μαζικούς βομβαρδισμούς χθες, Πέμπτη, το βράδυ κοντά στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη Μπέιτ Λαχία, οι οποίοι προκάλεσαν πανικό μέσα στο ίδρυμα.

Ισραηλινά χερσαία στρατεύματα, υποστηριζόμενα από βομβαρδισμούς, σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη της Γάζας, στην οποία βρίσκεται, σύμφωνα με το στρατό, το «στρατιωτικό επιτελείο» της Χαμάς μέσα σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως κατέστρεψε «εισόδους σηράγγων, εργαστήρια κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων και εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών».

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει με εξαιρετικό τρόπο τη μάχη του εναντίον των τρομοκρατών στο έδαφος και κάτω από το έδαφος», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο Fox News.

#ΓΑΖΑ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΙΣΡΑΗΛ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΗΠΑ #ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ_ΠΥΡΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, Γάζα, Έχουμε,symfonia, gaza, echoume