Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας - «Θα σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικωφ (Oleksii Reznikov), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ουκρανός αξιωματούχος στην Ελλάδα.

Κατά τις συνομιλίες των δύο ανδρών, εκφράστηκε η ισχυρή βούληση των δύο χωρών για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης Διεθνούς Δικαίου.

Μετά τις συνομιλίες και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις στο ΥΠΕΘΑ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι εκφράστηκε η «ισχυρή βούληση» της Αθήνας για ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασία.

«Επίσης επανέλαβα τη σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας για στήριξη της Ουκρανίας και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του θεμελιώδους δικαιώματός τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να αποκαταστήσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους. Η Ελλάδα, από την αρχή αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της. Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για την οικονομία μας», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί μια νέα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Οι εικόνες από την Μπούτσα και τους εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη μας υπενθυμίζουν το καθήκον μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, καθώς και να συνεχίσουμε την αταλάντευτη στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον λαό της που μάχεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».

Ρέζνικοφ: «Οι πρόσφυγές μας βρήκαν εδώ ένα σπιτικό»

Ο Ολέξιι Ρέζνικωφ εξέφρασε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη» του στον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για «την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και τη εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Σημείωσε ότι το πρώτο πακέτο υποστήριξης ήταν πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και «το χρειαζόμασταν για τον λαό μας που προσπαθούσε να επιβιώσει εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου και την κάθε είδους στήριξη που χρειαστήκαμε, σε όπλα, στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική, κ.λπ». Επίσης είπε ότι «οι πρόσφυγές μας βρήκαν εδώ ένα σπιτικό και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, γυναίκες με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, είναι εδώ και ευχαριστούμε τον λαό και τη χώρα σας για τη στήριξή σας προς αυτούς».

Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός ΥΠΕΘΑ είπε: «Συζητήσαμε πιθανούς τρόπους για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον του εισβολέα, καθώς επίσης ιδιαίτερα για την αμυντική βιομηχανία. Επίσης πιθανούς τομείς διμερούς συνεργασίας και υφιστάμενα συγκεκριμένα έργα. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευγνώμονες για την υποστήριξή σας και όλα τα πακέτα υποστήριξης κάθε είδους που παρείχατε στην Ουκρανία και είμαι βέβαιος ότι, και αφού κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και τις διμερείς πλατφόρμες και ειδικά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς έχετε μεγάλη εμπειρία, ειδικά στη θάλασσα, καθώς οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας σας είναι ισχυρές, ιδιαίτερα γνωστές, και προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, θέλουμε τη στήριξή σας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Ουκρανικού Ναυτικού, ξεκινώντας από τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς αποτελεί ανθρωπιστική ανάγκη για την Ουκρανία, και τη συνέχιση της εδραίωσης του καθεστώτος ασφαλείας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, καθώς άπτεται της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο πρέσβυς της Ουκρανίας στην Αθήνα Σεργκίι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ντένις Σαράποφ (Denys Sharapov), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

#ΝΙΚΟΣ_ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΟΣ #ΥΠΕΘΑ #ΥΠΟΥΡΓΟΙ_ΑΜΥΝΑΣ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα