ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία Κασιδιάρη: Συμβιβαστική διάθεση με την πρόταση Αλιβιζάτου - Κοντιάδη

Με συμβιβαστική διάθεση προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη σημερινή συζήτηση στη βουλή για την τροπολογία αναφορικά με τον εκλογικό αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει στην ολομέλεια χωρίς διάθεση να ανέβουν οι τόνοι και σε αυτή την

κατεύθυνση θα ξαναπροτείνει να τεθεί ως βάση συζήτησης μεταξύ των κομμάτων η πρόταση των συνταγματολόγων Νίκου Αλεβιζάτου, Ξενοφών Κοντιάδη, Δημήτρη Χριστόπουλου κτλ.

Η εν λόγω πρόταση των συνταγματολόγων προβλέπει την επέκταση των απαγορεύσεων που ψηφίστηκαν με διευρυμένη συναίνεση το 2021 και αφορούσαν τις ηγεσίες των εκλογικών συνδυασμών και στους υποψηφίους βουλευτές. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται να κατέβουν στις εκλογές κόμματα η ηγεσία των οποίων έχει καταδικαστεί για μια σειρά βαριών εγκλημάτων, οι συγκεκριμένοι συνταγματολόγοι προτείνουν η απαγόρευση αυτή να επεκταθεί και στους υποψήφιους βουλευτές, αλλά και να αφορά λιγότερα αδικήματα.

Αόριστη και επικίνδυνη η κυβερνητική τροπολογία

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη δική της τροπολογία, τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν, αλλά θα επιμείνουν και αυτοί στη δική τους πρόταση, η οποία προβλέπει σύνδεση της απαγόρευσης με ρητή αναφορά στα εγκλήματα νεοναζιστικού και ρατσιστικού χαρακτήρα.

Για την κυβερνητική τροπολογία υποστηρίζουν, παραπέμποντας στην κριτική πολλών επιφανών συνταγματολόγων, ότι είναι γενική και αόριστη, με ασαφείς έννοιες όπως η εικονική ηγεσία και η προαγωγή του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι οποίες δύσκολα μπορούν να κριθούν στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που εξετάζεται κάθε φορά η νομιμότητα των συνδυασμών, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων και δίνοντας ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος με την κρίση των δικαστών.

Επιπλέον, επισημαίνουν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια συνέχιζε ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές να έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Θεσμικά στη βουλή και πίεση για ντιμπέιτ

Πάντως, οι δύο συνεχόμενες μέρες που Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκρουστούν στη βουλή (χθες και σήμερα) αποτελούν και την καλύτερη απάντηση, επί του πρακτέου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που του ασκεί η ΝΔ περί αντιθεσμικής συμπεριφοράς, σχετικά με την απόφαση για την αποχή του κόμματος από τις ψηφοφορίες στη βουλή.

Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν πως η αποχή αποτελεί διαχρονικά θεσμικό όπλο των αντιπολιτεύσεων, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως και από τη ΝΔ και στην παρούσα φάση επιλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η χώρα διανύει μια περίοδο δημοκρατικής εκτροπής με όσα αποκαλύπτονται σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Μάλιστα, δεδομένου ότι έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, από την Κουμουνδούρου προαναγγέλλουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει διαρκή πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν σε ντιμπέιτ και να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται, όπως κάνει εδώ και 7 χρόνια.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ #ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα