ΣΥΡΙΖΑ: Πως οδηγηθήκαμε ο Τσίπρας να βουτάει στη θάλασσα... και ο Πολάκης να πηγαίνει στο βουνό

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο ειδήσεις και ανατροπές ήταν αυτό που πέρασε για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το κόμμα να ανακοινώνει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές, τον Πολάκη να καθιστά τον εαυτό του αρνητικό πρωταγωνιστή του διημέρου αυτοεξαναγκαζόμενος σε άγαρμπη υποχώρηση και τον Αλέξη Τσίπρα

να ξεκαθαρίζει την κατάσταση με αποφασιστικότητα και φόντο τις συνεργασίες με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου, αλλά και μια χειμερινή βουτιά στη θάλασσα…

Κανονικά, για την Κουμουνδούρου το σαββατοκύριακο θα έπρεπε να έχει έναν και μόνο πρωταγωνιστή, δηλαδή την ανακοίνωση του 75% των υποψηφίων του, για την οποία συνεδρίασε επί μακρόν το Σάββατο από το μεσημέρι έως το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Μέχρι την Κυριακή νωρίς το μεσημεράκι, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματα, δεν είχαν διαρρεύσει στο ρεπορτάζ τριβές ή άλλα προβλήματα και πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγούσαν ότι πρόκειται για ψηφοδέλτια που αποτυπώνουν την αμφίπλευρη διεύρυνση, εκφράζουν την ανανέωση (50% των προσώπων δεν ήταν υποψήφια το 2019) και βάζουν το γυναικείο φύλο στο προσκήνιο (οι γυναίκες αποτελούν το 50% των υποψηφίων).

Από τα λίγα πράγματα που μπορούσαν χθες να θεωρηθούν είδηση ήταν η παραμονή του Γιάννη Δραγασάκη στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αθήνας (λανθασμένα γράφονταν το προηγούμενο διάστημα ότι είχε αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος) και η είσοδος του συναδέλφου Δημήτρη Χατζηνικόλα (Ντοκουμέντο) στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας (αρχικά είχε συζητηθεί για Νότια Αθήνα). Κατά τα άλλα, οι μεγάλες εκπλήξεις νέων μεγάλων ονομάτων αναμένονται να παρουσιαστούν σταδιακά, οδεύοντας προς τις κάλπες.

Η έκρηξη Πολάκη και η σκληρή απάντηση Τσίπρα

Και εκεί που όλα προμήνυαν μια ήσυχη Κυριακή για την αξιωματική αντιπολίτευση… ήρθε απρόσμενα η οργισμένη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, που απειλούσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν είναι συνυποψήφιος του και ο Μιχάλης Χαιρετάκης, με τον οποίο τον συνδέει στενή φιλία. Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, σήκωσε το γάντι και σε αυστηρούς τόνους απάντησε στον κύριο Πολάκη ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική...

Μάλιστα, ο κύριος Τσίπρας ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια και μια χειμερινή βουτιά του στη θάλασσα, με ένα σχόλιο περί αποφάσεων, προκειμένου να καταστήσει σαφές στον κύριο Πολάκη ότι δεν αστειεύεται, αλλά και με στόχο και να αλλάξει, κατά το δυνατόν η ατζέντα από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες μετά, ο βουλευτής Χανίων φάνηκε να αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυσάρεστη θέση που είχε βάλει ο ίδιος τον εαυτό του και έκανε αρκετά βήματα πίσω, με μια ανάρτηση η οποία δεν εκβίαζε, αλλά παρέπεμπε για τις αποφάσεις στα κομματικά όργανα και κατέληγε στον κύριο Μητσοτάκη που «πρέπει να φύγει με κρότο».

Επιπλέον, αργότερα προχώρησε και σε νέα ανάρτηση με φωτογραφίες από κυριακάτικη μηχανόβια βόλτα στα χιόνια της Δίρφης, συνοδεία της γυναίκας του, η οποία φάνηκε να είναι «σε διάλογο» με τη θαλασσινή ανάρτηση Τσίπρα. Ανεξάρτητα από τις φυσιολατρικές αναρτήσεις, μετά τη νέα πολιτική ανάρτηση Πολάκη, «μαλάκωσε» και η Κουμουνδούρου, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου Στέργιο Καλπάκη να δηλώνει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν» και την ερμηνεία που δίνονταν για την πρώτη αυστηρή διαρροή να αναφέρει πως το μήνυμα της ηγεσίας δεν αφορούσε μόνο τον Πολάκη, αλλά όλους και πως ουδείς δικαιούται να θέτει όρους για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια, αλλά και πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πέσει η χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει η χώρα από τη μεταπολίτευση.

Τα δύο τζαρτζαρίσματα στην ΠΓ και ο ρόλος Παππά

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Dnews», η αντίδραση Πολάκη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είχαν προηγηθεί «τζαρτζαρίσματα» του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την προηγούμενη μέρα. Το πρώτο από αυτά αφορούσε τις 5-6 περιοχές για τις οποίες υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ μειοψηφίας και πλειοψηφίας στην ΠΓ για έναν – δύο υποψηφίους σε κάθε μία από αυτές και συγκεκριμένα σε Κυκλάδες, Κιλκίς, Λάρισα, Κορινθία, Κοζάνη (για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη) και φυσικά για τα Χανιά.

Για το θέμα αυτό ο κύριος Πολάκης ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφραστεί υπέρ της πρότασης της Όλγας Γεροβασίλη να εμπλουτιστεί η τριμελής επιτροπή ψηφοδελτίων των Ράνια Σβίγκου, Γιώργου Βασιλειάδη και Μιχάλη Καλογήρου, με άλλα τρία στελέχη της ΠΓ και να εξουσιοδοτηθεί να λύσει το θέμα.

Τελικά πέρασε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθούν οι Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Φίλης και Πάνος Ρήγας και σε κλίμα συνεννόησης να αποφασίσουν για αυτές τις περιοχές, αντί να οδηγηθεί η ΠΓ σε μια σύγκρουση ψηφοφοριών. Τον κύριο Πολάκη, πάντως, υποστήριξε για τη πρόταση των ψηφοφοριών ο Νίκος Παππάς, ο οποίος μάλιστα είχε τη δική του στιγμή σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας με επιμονή τη συμμετοχή του κυρίου Αδαμίδη στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο διαφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παύλος Πολάκης αφορούσε το θέμα των συνεργασιών και την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του μη σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώτη κάλπη, αλλά και στο ότι θα πρέπει να επιμείνει στη ανάγκη συνεργασιών και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών.

Αντιθέτως, ο κύριος Πολάκης τάχθηκε υπέρ του να τεθεί στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ ο στόχος της αυτοδυναμίας, κάτι για το οποίο τον υποστήριξε για δεύτερη φορά ο Νίκος Παππάς, γεγονός που εξέπληξε τα μέλη της ΠΓ, δεδομένου ότι, μέχρι τωρα, αποτελούσε θερμό υποστηρικτή των συνεργασιών. Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι και στα δύο ζητήματα τα περισσότερα στελέχη της πλειοψηφίας της ΠΓ δεν συμφωνούσαν με τους κυρίους Πολάκη και Παππά, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνδυασμός πολιτικής διαφωνίας και… χαρακτήρα

Από τα δύο παραπάνω ζητήματα διαφωνίας Τσίπρα – Πολάκη αποδεικνύεται ότι το ξέσπασμα της επόμενης μέρας δεν ήρθε από το πουθενά. Αντιθέτως, φαίνεται πως ο κύριος Πολάκης έχει κάποιου είδους ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα με τον πρόεδρο του κόμματος, ενδεχομένως για θέματα πολιτικής γραμμής ή για προσωπικά ζητήματα, πέραν αυτό του Μιχάλη Χαιρετάκη.

Από την άλλη μεριά, στην έκρηξη Πολάκη την Κυριακή το μεσημέρι φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η προσωπική φιλία του με τον κύριο Χαιρετάκη, που τον παρέσυρε στη ανάρτηση, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν στο «Dnews» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν καλά τον χαρακτήρα κυρίου Πολάκη.

Εξάλλου, όλοι συμφωνούν (και από την πλειοψηφία) πως η εμπλοκή στο όνομα του κυρίου Χαιρετάκη δεν προήλθε από κάποιο βέτο του Γιώργου Σταθάκη, όπως υπονόησε στην ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης. Η διαφωνία στο πρόσωπο του κυρίου Χαιρετάκη ήρθε από αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, τα οποία θεωρούσαν ότι υπάρχουν πρόσωπα με μεγαλύτερο κύρος και απήχηση, από τον κύριο Χαιρετάκη, ο οποίος είχε κάνει ορισμένα λάθη στον δημόσιο λόγο του, όπως η ανάρτηση στην οποία παραλλήλισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Χίτλερ.

Επιπλέον, όλοι συμφωνούν πως τόσο η πρώτη θέση στα Χανιά έχει κλειδώσει στον Παύλο Πολάκη, όσο και η δεύτερη, όμως, στον Γιώργο Σταθάκη, ενώ η επιρροή του κυρίου Χαιρετάκη αναμένεται αποδυναμωμένη, καθώς ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, από τον οποίο είχε υποστήριξη το 2019, τα «έχει ξαναβρεί» με τη ΝΔ, με την οποία θα κατέβει υποψήφιος ο ανιψιός του

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΠΟΛΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα