Θάνατος 17χρονου στη Βοιωτία: «Ο αδερφός μου ακούμπησε το πιστόλι και ο αστυνομικός πυροβόλησε»

"Ο αστυνομικός οδηγός του τζιπ κρατούσε στο χέρι του πιστόλι και με το μπροστινό μέρος του, χτύπησε το παράθυρο του αδελφού μου μια φορά δυνατά. Ο αδελφός μου άνοιξε τη πόρτα τέρμα και ο αστυνομικός τον κλώτσησε στα πλευρά. Του είπε δυνατά 'κατέβα κάτω'.

«Ο αδελφός μου σήκωσε ψηλά τα χέρια και μόλις πήγε να βγει με σηκωμένα τα χέρια ακούμπησε το πιστόλι που τον σημάδευε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά. Έπεσε στο δρόμο γεμάτος αίματα».

Με αυτά τα λόγια, ο αδερφός του 17χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από αστυνομικά

πυρά το βράδυ του Σαββάτου, περιέγραψε στην κατάθεση του στις αρχές τα όσα εκτυλίχθηκαν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν τον θανάσιμο πυροβολισμό.

Ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας σπιτιού στο Λεοντάρι Βοιωτίας, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή των αρχών, έχει καταγράψει ηχητικά την αιματηρή κατάληξη της καταδίωξης και εξετάζεται στα πλαίσια της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του ανήλικου Ρομά.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο 17χρονος έχασε τη ζωή του από το "τυφλό" τραύμα που προκάλεσε η σφαίρα στην αριστερή τραχηλική χώρα.

"...άκουσα τον πυροβολισμό"

"... είδα το Γ. να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και σε κάποια στιγμή ενώ βρισκόταν δίπλα στην πόρτα και τον τραβούσε άκουσα τον πυροβολισμό", περιγράφει σε άλλη κατάθεση αστυνομικός της ΟΠΚΕ που συμμετείχε στην καταδίωξη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. "Τότε εγώ βγήκα μπροστά στην πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και είδα ότι κάποιος προσπάθησε να βγει από αυτήν αλλά εγώ τον εμπόδισα κλείνοντας την πόρτα. Φτάνοντας δίπλα στο δρόμο είδα τον οδηγό του οχήματος να έχει αίματα στο κεφάλι του και το λαιμό του. Ο Γ. κοίταξε προς το μέρος μου και με ρώτησε τι έγινε; Εκείνη την ώρα είδα ότι το όπλο του Γ. ήταν στην θήκη της ζώνης του", αναφέρει ο αστυνομικός σε άλλο σημείο της κατάθεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν είδε τον Αστυφύλακα να κρατάει το όπλο στο χέρι καθώς: "κοίταζα τις άλλες πόρτες του οχήματος μήπως ανοίξουν και βγει κάποιος έξω".

13 δευτερόλεπτα

13 δευτερόλεπτα. Αυτός ήταν ο χρόνος που μεσολάβησε από την ακινητοποίηση του Ι.Χ. που οδηγούσε ο 17χρονος, έως τον θανάσιμο τραυματισμό του από το όπλο του Αστυφύλακα της ΟΠΚΕ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Ώρα 00:34:25. Το αυτοκίνητο με τους ανήλικους περνάει με μεγάλη ταχύτητα από το στενό δρόμο μπροστά από την κάμερα ασφαλείας, κοντά στην πλατεία του χωριού. Ακολουθεί ακριβώς από πίσω το περιπολικό της Αστυνομίας. Μόλις το όχημα στρίβει σε "τυφλό" σημείο, εγκλωβίζεται και ακούγονται κορναρίσματα. Ώρα 00:34:40. Η κάμερα καταγραφεί τον ήχο από το χτύπημα στο τζάμι του οδηγού, από τον αστυνομικό. Ώρα 00:34:45. Πέντε δευτερόλεπτα μετά το προειδοποιητικό χτύπημα στο τζάμι ακούγεται ο μοιραίος πυροβολισμός.

"Πίσω, πίσω... Σταμάτα ρε… Σταμάτα ρε", ακούγονται να φωνάζουν οι εμπλεκόμενοι στην καταδίωξη τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τον πυροβολισμό. Αμέσως μετά, ουρλιαχτά, φωνές και λυγμοί. "Γιατί Θεέ μου; Τι έκανα; Τι έκανα;", ξεσπάει ο αστυφύλακας βλέποντας μπροστά του αιμόφυρτο τον ανήλικο. "Γιατί το κάνατε; 17 χρονών; Ένα ασθενοφόρο! Αδελφέ μου, γιατί αδελφέ μου; Δεν σε σώζει τίποτα πια... Ένα ασθενοφόρο γρήγορα ρε παιδιά", αναρωτιέται ο αδερφός του θύματος που βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού.

Τυφλό τραύμα

Ένα "τυφλό" τραύμα στην αριστερή τραχηλική χώρα, προκάλεσε το θάνατο του 17χρονου σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή, ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια, διαπίστωσε ότι η βολίδα από το όπλο του αστυνομικού προκάλεσε αρχικά διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα του ανήλικου, στη συνέχεια χτύπησε την τραχηλική χώρα όπου προκάλεσε κάταγμα 4ου και 5ου αυχενικού σπονδύλου, ενώ κατέληξε κινούμενη καθοδικά στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, εντός των μυών, οκτώ εκατοστά πιο πάνω από τη δεξιά θηλή.

Παράλληλα ο ιατροδικαστής διαπίστωσε εκδορές τριβής στην αριστερή πλευρά του προσώπου του 17χρονου, οι οποίες δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν από την πτώση του στο έδαφος μετά τον πυροβολισμό. Από την εξέταση, φαίνεται ότι το θύμα εβλήθη από κοντινή απόσταση, ενώ δεν προέκυψαν τραύματα στα πλευρά. Το πόρισμα αναμένεται να τεθεί υπόψιν της ανακρίτριας, ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί την Πέμπτη, ο 41 ετών αστυνομικός, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θάνατος 17χρονου, Βοιωτία,thanatos 17chronou, voiotia