Το «crash test» των πολιτικών αρχηγών στο Tik Tok

Το TikTok, η δημοφιλέστερη social media εφαρμογή για τους νέους, επικρίνεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα ότι αποτελεί μέσο πολιτικής χειραγώγησης, αλλά δεν παύει να αποτελεί εργαλείο για την προσέγγιση των νεότερων ψηφοφόρων.

Νέοι χρήστες του TikTok, συχνά επιλέγουν το μέσο για να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις, να ταχθούν υπέρ ή κατά πολιτικών προσώπων ή ακόμη και να αντιδράσουν σε ειδήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς,

το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μέσο παραπληροφόρησης εν όψει εκλογών.

Η αυξανόμενη πολιτική δύναμη του TikTok

Καθώς το Twitter χάνει τους περισσότερους χρήστες και με τους νέους να προτιμούν βίντεο μικρής διάρκειας, ο ρόλος που παίζει το TikTok στις εκλογές είναι πιθανό να γίνει ακόμη μεγαλύτερος.

Οι νέοι χρήστες - ψηφοφόροι φαίνεται να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την πλατφόρμα.

Την χρησιμοποιούν όχι μόνο για λόγους ψυχαγωγίας, μιας και αυτός ήταν ο πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας του, αλλά για να ενημερωθούν ακόμα και για τις πολιτικές «κινήσεις» των πολιτικών αρχηγών.

Γιατί οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το Tik Tok

Ένα χαρακτηριστικό του TikTok είναι πως επιτρέπει στους χρήστες να απαντούν άμεσα, να παρακολουθούν πολιτικά γεγονότα ή ακόμα και να επικροτούν αναρτήσεις πολιτικών.

Ειδικοί εκτιμούν πως το TikTok είναι πολιτικά χρήσιμο.

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αυξανόμενης συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων στο Tik Tok, πολλοί πολιτικοί μετατρέπονται σε ενεργούς χρήστες για να ενισχύσουν τις προσπάθειες δέσμευσης νέων ψηφοφόρων.

Νέοι 17-20 ετών ψηφίζουν για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά μπήκαν φέτος στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ηλικίας 17 έως 20 ετών, ενώ η ψήφος τους για τις εκλογές μοιάζει με αχαρτογράφητο τοπίο.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των νέων που θα ψηφήσουν για πρώτη φορά είναι 438. 595 άτομα.

Νέοι ψηφοφόροι εκλογές 2023

Γεννημένοι 2006 112.097

Γεννημένοι 2005 109.719

Γεννημένοι 2004 108.762

Γεννημένοι 2003 108.017

ΣΥΝΟΛΟ: 438.595

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το start.io, οι χρήστες του Tik Tok στην Ελλάδα αγγίζουν τους 316,518.

Το 65% είναι ηλικίας 18-24 και το 32% αποτελείται από την ηλικιακή ομάδα 25-34. ΤΟ 68,3% είναι άνδρες.

Τι ψηφίζουν οι νέοι έως 34 ετών

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ΜRB για νέοι 17-34 ετών επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 24,9% και ΝΔ σε ποσοστό 16,1%.

Το μεγαλύτερο στoίχημα για τα κόμματα είναι να κινητοποιήσουν τους νέους να πάνε στις κάλπες και γι’ αυτό επιχειρείται η προσέγγισή τους και μέσα από το Tik Tok.

Ειδικά πολλοί νέοι από τον Μάιο και περισσότερο αρχές Ιουλίου θα βρίσκονται σε νησιά για εργασία.

Το «crash test»

Μπορεί λοιπόν, σύμφωνα πάντα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερέχει όσων αφορά τους νέους χρήστες - ψηφοφόρους, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει τον «αγώνα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας 71 χιλ ακόλουθους ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 30 χιλ.

@kyriakosmitsotakis_

@atsipras

Με δημοφιλέστερη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό την... πρωταπριλιά!

@kyriakosmitsotakis_ Από σήμερα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός σε 780 Ευρώ #fyp #tiktokgreece ♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

Ακολουθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης - παρότι δεν είναι επικυρωμένο προφίλ - με 12 χιλιάδες ακόλουθους.

@yanis.varoufakis

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει «κερδίσει» μόνο 7588 ακόλουθους.

@nikos.androulakis

Και τελευταίος και.. καταϊδρωμένος έρχεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 13 άτομα να τον ακολουθούν. Προφίλ το οποίο, όπως και του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν είναι επικυρωμένο.

@kyriakos_velopoulos

Όσο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα στοιχεία δεν είναι και τόσο ευχάριστα, καθώς ο ίδιος δε διαθέτει προσωπικό λογαριασμό στην πλατφόρμα αλλά έχουν προνοήσει άλλοι γι αυτόν!

@dimitriskoutsoubas

Το Tik Tok , οφείλουμε να παραδεχτούμε, πως ήδη κερδίζει συνεχώς έδαφος ως μέσο προβολής βίντεο και είναι βέβαια στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Επίσης αναμένεται πως θα αποτελέσει βασικό εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης και έκφρασης θέσεων των πολιτικών αρχηγών.

#ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #TIK_TOK
Keywords
Τυχαία Θέματα