Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να στηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τονίζουν στη δήλωσή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ - που συναντώνται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Στη δήλωσή τους οι 30 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, η οποία, όπως τονίζουν,

«φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο», ενώ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» με τις «επίμονες και ασυνείδητες» επιθέσεις της σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη σκληρότητα της Ρωσίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση γυναικών, παιδιών και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις.

Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν, τονίζουν.

Τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καταδικάζουν, παράλληλα, όλους εκείνους - συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας - που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί.»

Στήριξη της Ουκρανίας στην πορεία της προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν επίσης ότι παραμένουν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες, αναφέρεται στη δήλωση.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία από την πλευρά της κάλεσε την Τρίτη τους Δυτικούς εταίρους της να την εφοδιάσουν με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της.

«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά (συστήματα), IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον περιθώριο της συνόδου. «Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε (τις υποδομές) από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία», τόνισε.

«Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας θα κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό»

Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι υπουργοί των οποίων συμμετέχουν στην Υπουργική Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το ΝΑΤΟ τονίζει στη δήλωσή του τα εξής:

Η ένταξή τους θα κάνει τις δύο χώρες πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή. Η ασφάλεια των δύο χωρών έχει άμεση σημασία για τη Συμμαχία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι μαζί με τις περιοχές της μαύρης Θάλασσας είναι «στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία». Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 30 Νοεμβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τη δέσμευσή μας στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τη Γεωργία και την Ουκρανία, επισημαίνουν οι Σύμμαχοι.

Σημειώνεται πως στη δήλωση υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία:

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις».

#ΝΑΤΟ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΕΝΤΑΞΗ #ΡΩΣΙΑ #ΣΥΜΜΑΧΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΟΙ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα