Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται

Η έκθεση του ανθρώπινου δέρματος σε τριτογενές κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση.

Όπως όμως διαπιστώθηκε πρόσφατα, η επαφή με τους ρύπους που αφήνει το κάπνισμα στο περιβάλλον, όπως στα ρούχα, τις επιφάνειες των επίπλων, τις κουρτίνες ή τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου, πυροδοτεί και τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την εμφάνιση φλεγμονωδών δερματικών νόσων, όπως η ψωρίαση.

«Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις σημαντικές

βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, εξαιτίας των 7 βλαβερών ουσιών που περιέχει.

Στις άμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνεται το κιτρίνισμα των δακτύλων και των νυχιών και η καθυστέρηση της επούλωσης των πληγών, ενώ εκείνες που εμφανίζονται μετά από χρόνια καπνίσματος είναι το ξηρό δέρμα και η πρόωρη γήρανση.

Έχει αποδειχθεί δε ότι οι καπνιστές με δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η παλαμο-πελματιαία φλυκταινώδης δερματίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, έχουν εντονότερα συμπτώματα.

Επίσης, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κυρίως μέσα και γύρω από το στόμα, ενώ διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος», επισημάνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Διαβάστε περισσότερα για το κάπνισμα στο News4Health.gr

#ΚΑΠΝΙΣΜΑ #ΥΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα