Βαλκανικό ποτάμι μετατράπηκε σε χωματερή σκουπιδιών

Ποταμός στα Βαλκάνια, γνωστός για την εκπληκτική φυσική ομορφιά του, έχει μετατραπεί σε έναν γιγάντιο πλωτό σκουπιδότοπο, εν μέσω μιας περιόδου κακοκαιρίας.

Τόνοι πλαστικών μπουκαλιών, σκουριασμένα βαρέλια, χρησιμοποιημένα ελαστικά, οικιακές συσκευές, παρασυρόμενα ξύλα και άλλα απορρίμματα έχουν συσσωρευτεί πίσω από ένα φράγμα στον ποταμό Ντρίνα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανάμεσα από δέντρα.

Εικόνες ντροπής

Πολλά από αυτά τα σκουπίδια πετάχτηκαν σε κακώς ρυθμιζόμενες παραποτάμιες χωματερές ή κατευθείαν στις υδάτινες οδούς που διασχίζουν τρεις χώρες των Βαλκανίων, συσσωρευόμενα πίσω

από το φράχτη καθώς ρέει προς τα κάτω.

Το φράγμα που εγκατέστησε ένα βοσνιακό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, λίγα χιλιόμετρα στην πάνω πλευρά του φράγματος κοντά στο Βίζεγκραντ, μια πόλη στην ανατολική Βοσνία που έχει μετατραπεί άθελά της σε χώρο απορριμμάτων, καταγγέλλουν οι τοπικοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Οι έντονες βροχοπτώσεις και ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός την τελευταία εβδομάδα προκάλεσαν την υπερχείλιση πολλών υδάτινων οδών στη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κοντινές περιοχές και να αναγκαστούν δεκάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 10.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών

Ο ποταμός Ντρίνα διατρέχει 346 χιλιόμετρα από το ορεινό βορειοδυτικό Μαυροβούνιο μέσω της Σερβίας και της Βοσνίας. Πολλοί από τους παραποτάμους του είναι γνωστοί για το σμαραγδένιο χρώμα τους και το τοπίο που κόβει την ανάσα.
Περίπου 10.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί πίσω από το φράγμα απορριμμάτων του ποταμού Ντρίνα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το SkyNews.

Τεράστιος περιβαλλοντικός κίνδυνος και κίνδυνος για την υγεία

Η απομάκρυνση των σκουπιδιών διαρκεί κατά μέσο όρο έως και έξι μήνες. Αλλά καταλήγουν σε μια τοπική χωματερή στο Βίζεγκραντ, η οποία, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, δεν έχει καν τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα απόβλητα της πόλης.

Δεκαετίες μετά τους καταστροφικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα Βαλκάνια υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο οικονομικά όσο και όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι χώρες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στη δημιουργία αποτελεσματικών, περιβαλλοντικά ορθών συστημάτων διάθεσης αποβλήτων, παρά την επιδίωξη ένταξης στην ΕΕ και την υιοθέτηση ορισμένων νόμων και κανονισμών του μπλοκ.

Μη εγκεκριμένες χωματερές απορριμμάτων βρίσκονται σε λόφους και κοιλάδες σε όλη την περιοχή, ενώ τα σκουπίδια γεμίζουν τους δρόμους και οι πλαστικές σακούλες κοσμούν τα δέντρα.

Εκτός από τη ρύπανση των ποταμών, πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

{https://youtu.be/14KdVarf4lQ}

#ΔΡΙΝΟΣ #ΒΑΛΚΑΝΙΑ #ΒΟΣΝΙΑ #ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ #ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ #ΠΟΤΑΜΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα