Ζουμερές μπριζόλες από.. αέρα υπόσχεται αμερικανική εταιρεία

Mια start up με έδρα την Καλιφόρνια δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και με τη βοήθεια βακτηρίων, το μετατρέπει σε μια ζουμερή μπριζόλα ή ένα λεπτό φιλέτο σολομού.

Η φυσικός Lisa Dyson και ο επιστήμονας υλικών John Reed συνεργάζονταν στο Τμήμα Ενέργειας του εργαστηρίου Μπέρκλεϋ (Department of Energy’s Berkeley Lab) με στόχο να βοηθήσουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και με τη σιγουριά ότι ένας τρόπος

για να γίνει αυτό ήταν να κοιτάξουν το φαγητό στα πιάτα μας, καθώς ο γεωργικός τομέας και ειδικότερα η βιομηχανία κρέατος (με κατανάλωση περίπου 380 εκατομμυρίων τόνων ετησίως) ευθύνονται για το 1/4 των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (περισσότερων από ό, τι παράγει ολόκληρος ο τομέας των μεταφορών). Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει σε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, που σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πρωτεΐνες για να τον θρέψουμε.

Οι δυο αμερικανοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της ερευνητικής αναζήτησης, έπεσαν πάνω σε ένα ξεχασμένο από το 1967 paper της NASA , το οποίο διερευνούσε τρόπους τροφοδοσίας αστροναυτών σε διαστημικά ταξίδια με περιορισμένους πόρους. Μία από τις ιδέες ήταν να συνδυαστούν μικρόβια με το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπνεαν οι αστροναύτες για να παραγάγουν τροφή. Υπάρχουν κάποιοι μονοκύτταροι οργανισμοί που ονομάζονται «υδρογονότροφοι», οι οποίοι δρουν σαν φυτά μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε τροφή. Το concept ήταν απλό. Οι αστροναύτες θα εξέπνεαν CO2, το οποίο θα συλλαμβανόταν από τα μικρόβια και στη συνέχεια θα μετατρεπόταν, με άλλες εισροές όπως το νερό, σε τροφή για τους αστροναύτες. Οι αστροναύτες θα εξέπνεαν πάλι CO2, επιτρέποντας περαιτέρω στους υδρογονοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν έναν ατελείωτο κύκλο θρεπτικών συστατικών. Δεδομένου ότι το διαστημικό πρόγραμμα δεν έφτασε ποτέ στον Άρη, η ιδέα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ωστόσο, η Dyson και ο Reed αποφάσισαν να πάρουν το concept και να το «τρέξουν» μαζί συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε, ιδρύοντας το 2008 μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια με την επωνυμία Kiverdi, οποία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα για να παράγει θρεπτικά συστατικά και προϊόντα βιολογικής βάσης, και το 2019, την “Air Protein”, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που στοχεύει να δημιουργήσει κρέας με βάση τον αέρα.

Συγκεκριμένα, η “Air Protein” δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε μια ζουμερή μπριζόλα ή ένα λεπτό φιλέτο σολομού με μια διαδικασία παρόμοια με της παρασκευής γιαουρτιού βασιζόμενου σε καλλιέργειες προβιοτικών. Η εταιρεία καλλιεργεί υδρογονοτροφικά μικρόβια μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης και τα τροφοδοτεί με ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου, μετάλλων, νερού και αζώτου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε πρωτεΐνες, το οποίο έχει παρόμοιο προφίλ αμινοξέων με την πρωτεΐνη κρέατος. Στη συνέχεια με γαστρονομικές τεχνικές που προσδίδουν επιθυμητές υφές, η εταιρεία μετατρέπει την πρωτεΐνη σε τρυφερό στήθος κοτόπουλου.

Η ίδια η διαδικασία έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς καταναλώνει διοξείδιο του άνθρακα για την παραγωγή της πρωτεΐνης, ενώ χρησιμοποιεί 1,5 εκατομμύρια φορές λιγότερη γη, μειώνοντας κατά 15.000 φορές την ανάγκη για νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η startup έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών επενδυτών. Μάλιστα, στις αρχές του 2021, συγκέντρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ADM Ventures, Barclays και GV.

Πηγή:WIRED

#ΕΡΕΥΝΑ #ΒΑΚΤΗΡΙΑ #ΜΠΡΙΖΟΛΑ #START_UP
Keywords
Τυχαία Θέματα