Κομισιόν: Αιτιολογημένη γνώμη σε 6 χώρες για τα μισθωμένα οχήματα χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία [INFR(2023)0213], την Κροατία [INFR(2023)0221], την Κύπρο [INFR(2023)0196], το Λουξεμβούργο [INFR(2023)0229], την Πολωνία [INFR(2023)0236] και τη Σλοβενία [INFR(2023)0246] γιατί δεν της κοινοποίησαν τα μέτρα για τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τη χρήση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές [οδηγία (EΕ) 2022/738].

Στόχος της εν λόγω οδηγίας είναι

να βοηθήσει τις εταιρείες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της χρήσης μισθωμένων οχημάτων, για παράδειγμα επιτρέποντας τη χρήση οχημάτων που μισθώνονται σε άλλο κράτος-μέλος.

Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να διευκολύνει τις εταιρείες, ιδίως, να καλύπτουν βραχυπρόθεσμες, εποχικές ή προσωρινές κορυφώσεις της ζήτησης ή να αντικαθιστούν οχήματα ελαττωματικά ή με βλάβη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους οδηγούς.

Τα κράτη-μέλη έπρεπε να θεσπίσουν τα μέτρα έως τις 6 Αυγούστου 2023 για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στα παραπάνω κράτη-μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το άρθρο Κομισιόν: Αιτιολογημένη γνώμη σε 6 χώρες για τα μισθωμένα οχήματα χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
komision-aitiologimeni-gnomi-se-6-chores-gia-ta-misthomena-ochimata-choris-odigo-stis-odikes-eborevmatikes-metafores.htm
Τυχαία Θέματα