Στο 35% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Τα αποτελέσματα του 2023 δημοσίευσε χθες η ΔΕΗ. Η εταιρεία υποστήριξε ότι και το 2023, συνέχισε τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών, επιτυγχάνοντας βασικά ορόσημα, σύμφωνα με τη στρατηγική της για αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση.

Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν  σε €2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία, με σημαντική

άνοδο να καταγράφεται στις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της Διανομής.

Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου  στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Εκτός από την οργανική ανάπτυξη, η ΔΕΗ επιδίωξε περαιτέρω ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ προχωρώντας σε στρατηγική συμφωνία με τον Όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ύψους 2,7 GW, διαθέτοντας σήμερα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 18 GW.

Ως αποτέλεσμα του σημαντικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, η ΔΕΗ προχωρά στην επαναφορά της διανομής μερίσματος ύστερα από μια δεκαετία. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους €0,25/μετοχή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΗ αύξησε κατά 32% την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 4,6 GW το 2023, ενώ παράλληλα επένδυσε €0,8 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και Διανομής, σημειώνοντας  αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2022.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ μείωσε περαιτέρω τις εκπομπές CO2  Scope 1 κατά 34% από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους το 2023, κάνοντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο παραγωγής.

Αυτές οι προσπάθειες αντικατοπτρίζονται και στη βαθμολογία της ΔΕΗ στο CDP, η οποία αυξήθηκε σε Β- το 2023, καταγράφοντας βελτίωση τεσσάρων βαθμίδων.

Ηλεκτροκίνηση

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στο τέλος του 2023 η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ blue, κατείχε μερίδιο αγοράς 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα με 2.015 σημεία, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η ΔΕΗ blue εισήγαγε το 2023 «Δείκτη Βιωσιμότητας αποφυγής εκπομπών CO2» για τους χρήστες που επιλέγουν να φορτίζουν στα δημόσια σημεία φόρτισης της ΔΕΗ blue, τα οποία εξυπηρετούνται 100% από ΑΠΕ.

Το άρθρο Στο 35% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-35-to-meridio-agoras-tis-dei-stous-dimosious-stathmous-fortisis-ilektrikon-ochimaton.htm
Τυχαία Θέματα