Ανάδοχοι γονείς με το…κυάλι – Το θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών σε ημερίδα για την παιδική προστασία στα Χανιά | Video + Potos

Η σημαντική έλλειψη ανάδοχων γονέων στην Ελλάδα και η ανάγκη για περισσότερο ενδιαφέρον σε ζητήματα παιδικής προστασίας επισημάνθηκαν κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργανώθηκε στα Χανιά από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. με θέμα: «Το θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία του παιδιού».

Η κ. Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου

Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε:

«Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε πολλούς αναδόχους. Στην πλειονότητά μας εδώ στην Ελλάδα, θέλουμε ένα παιδί οπωσδήποτε να το κάνουμε δικό μας, άρα δεν είμαστε πολύ ευέλικτοι ακόμα ή πολύ ανοιχτοί στην ιδέα της αναδοχής. Αναδοχή σημαίνει να φροντίσω ένα παιδί για όσο διάστημα το έχει ανάγκη, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στην δική του οικογένεια και κατά το διάστημα της φροντίδας να έχει και επαφή εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν με την βιολογική του οικογένεια. Για αυτό το μοντέλο φροντίδας δεν είμαστε ακόμη πάρα πολύ έτοιμοι, χρειαζόμαστε αναδόχους, δεν έχουμε τόσους πολλούς όσο θα θέλαμε».

Στόχος της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως για τους επαγγελματίες του κλάδου, ειδικούς ψυχικής υγείας, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών, παιδαγωγούς, αλλά και για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ήταν να ληφθούν οι απαραίτητες γνώσεις, ώστε να είναι αποτελεσματικοί στη διαχείριση των προβλημάτων των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα στα θέματα για την οικογένεια σε κρίση και τα παιδιά, που πολλές φορές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα Anynet, όπου εκεί γίνεται ένα ταίριασμα των γονέων των ενδιαφερόμενων για αναδοχή γονέων και των παιδιών που προσφέρονται για αναδοχή, όπως και η πλατφόρμα γονέων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τεκνοθεσία. Η ημερίδα έγινε με μεγάλη συμμετοχή».

11 αναδοχές στον Δήμο Χανίων τον τελευταίο χρόνο

Για τις αναδοχές στον Δήμο Χανίων μίλησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη:

«Στον Δήμο Χανίων τον τελευταίο χρόνο έχουμε προβεί σε 11 αναδοχές, έξι εκ των οποίων είναι σε συγγενικά πρόσωπα και οι υπόλοιπες πέντε είναι σε οικογένειες, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν για την αναδοχή. Ο όρος αναδοχή διαφέρει από την τεκνοθεσία. Αναδοχή σημαίνει είμαι ένας έτοιμος άνθρωπος ο οποίος δέχομαι να προστατεύσω στο σπίτι μου ένα παιδί που βρέθηκε σε κακοποίηση αλλά με την ελευθερία αύριο-μευθαύριο να επιστραφεί στην βιολογική του οικογένεια».



Η κ. Μάνθου επισήμανε πως μια αναδοχή μπορεί να γίνει μέσα σε 20 μέρες:

«Η αναδοχή μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 20 μέρες. Έχουν συμβεί περιπτώσεις που το παιδί είναι στο νοσοκομείο, έχει απομακρυνθεί για λόγους προστασίας από την βιολογική οικογένεια, και μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες έχει τοποθετηθεί σε ανάδοχη».

Στο μεταξύ, στην ημερίδα αναλύθηκαν και όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το θεσμικό πλαίσιο στα ζητήματα αναδοχής παιδιών.

«Η μια θεματική αναφέρεται στο πως η αναδοχή μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αποιδρυματοποίησης, με την έννοια να τοποθετηθούν παιδιά από ιδρύματα σε οικογένειες, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένειες και να αποτρέψουμε την συστημική κακοποίηση που υφίσταται λόγω της ιδρυματικής διαβίωσης και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αναδοχή ως εργαλείο το να εμποδίσουμε την είσοδο παιδιών σε ιδρύματα με την τοποθέτηση των παιδιών απευθείας σε ανάδοχες οικογένειες, χωρίς καν να μεσολαβήσει το ίδρυμα. Η μια θεματική είναι αυτή και η δεύτερη θεματική, αφορά στον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο διαγνωστικής εκτίμησης αναγκών παιδιού και οικογένειας, στις περιπτώσεις όπου διερευνάται ενδεχόμενο κακοποίησης – παραμέλησης ώστε να κάνουμε ένα πλάνο παρέμβασης με στόχο την προστασία του παιδιού.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στήριξη, να παρακολουθούν την πορεία της αναδοχής ενώ έγινε γνωστό πως υπάρχει και το επίδομα της αναδοχής, το οποίο ανέρχεται στα 325 ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχολόγων Χανίων,  Γιάννης Λύκος δήλωσε πως υπάρχουν οικογένειες που ενδιαφέρονται για την αναδοχή:

«Σίγουρα υπάρχουν πρόθυμες οικογένειες. Εγώ ιδιωτεύω και από την δική μου εμπειρία γνωρίζω πως υπάρχουν οικογένειες πρόθυμες να αναλάβουν την αναδοχή, δεν ξέρω όμως πόσες από αυτές ελπίζουν να περάσουν στην τεκνοθεσία (υιοθεσία). Την αξιολόγηση την κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας και το πλαίσιο προβλέπει επιμόρφωση των αναδόχων οικογενειών».



zarpanews.gr

The post Ανάδοχοι γονείς με το…κυάλι – Το θεσμικό πλαίσιο και ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών σε ημερίδα για την παιδική προστασία στα Χανιά | Video + Potos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα