Από έργα μέχρι… νύφες! Σε κλίμα σύγκρουσης το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Από τα μεγάλα έργα, όπως η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, μέχρι το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Δήμου Χανίων αλλά ακόμα και η… σειρά των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη! Όλα αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, που χαρακτηρίστηκε από συγκρουσιακό κλίμα.

Στις παρατάξεις αρχικά μοιράστηκαν 7 τάμπλετ για να παρακολουθούν την ημερήσια διάταξη, καθώς όπως έγινε γνωστό και μετά την συνταξιοδότηση του υπαλλήλου στο τμήμα φωτοτυπικού,

όλη η αλληλογραφία θα διακινείται πλέον ηλεκρονικά, και δεν θα γίνονται εκτυπώσεις.

Για τον Δημοτικό Κήπο: Την ικανοποίησή του για το έργο του Κήπου εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Όπως έκανε γνωστό, στον Κήπο «εκτελούνται εργασίες στην ανατολική πλευρά, η λίμνη και η νέα είσοδος στην οδό Πλουμιδάκη». «Αυτό που είδαμε μας ικανοποίησε απόλυτα. Είδαμε χιλιάδες παιδιά τις προηγούμενες μέρες να απολαμβάνουν τον χώρο. Ο Κήπος έχει δεχτεί εκτεταμένη ανακατασκευή» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αολοκληρωθεί το έργο και είμαι σίγουρος ότι οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες θα το απολαύσουν σημείωσε.

Ο Γιώργος Τσαπάκος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απόσυρση του θέματος με την κυκλοφοριακή μελέτη Γαλατά. «Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.» σημείωσε ο κ. Τσαπάκος κατηγορώντας την δημοτική Αρχή για αντιδημοκρατική διαδικασία.

Την δυσαρέσκειά του για την εικόνα του κέντρου με τα έργα που είναι σε εξέλιξη εξέφρασε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Θα θέλαμε μια πληρέστερη ενημέρωση για το συμβαίνει με την Αγορά. Μας προβληματίζει το τί γίνεται με το χρονοδιάγραμμα τι γίνεται με την αρχαιολογία. Επίσης, για τα έργα που γίνονται στο κέντρο των Χανίων: Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα απόλυτο χάος, πρέπει να δείτε πώς θα το διαχειριστείτε»

Ο Τάσος Βάμβουκας ανέφερε πως «σίγουρα υπάρχει μία αναστάτωση στην πόλη. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν έργα χωρίς να δημιουργηθεί αναστάτωση αλλά πρέπει να δείτε τον προγραμματισμό. Αφήσαμε μια τεράστια παρακαταθήκη 55 εκ ευρώ για οκτώ νέα σχολεία.  Είχαμε προχωρήσει στην α’φάση του διαλόγου με τις 4 εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν. Εσέις τι έχετε κάνει; Γιατί αυτή η καθυστέρηση;» ανέφερε.

Από τη μεριά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αντώνης Βαρδάκης, τόνισε πως το έργο προχωρά κανονικά, είναι στην β’ φασή και αναμένονται οι εγκρίσεις των κτηριολογικών σχεδίων για δύο τελευταία οικόπεδα.

Στα δικαστήρια για το καφέ «Κήπος»

Ο Γιάννης Σαρρής ρώτησε σχετικά με τον διαγωνισμό για το δημοτικό καφέ «Κήπος».

Απαντώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Γιαννακάκης, τόνισε πως υπάρχει αγωγή Δήμου Χανίων με την οποία ζητά να εξετάσει αν η σύμβαση μίσθωσης του δημοτικού καφέ Κήπος είναι σε ισχύ ή όχι. «Η απόφαση που βγήκε τις προηγούμενες μέρες ήταν ότι πρέπει να κατατεθεί εκ νέου η αγωγή με νέα διαδικασία, την καταθέσαμε και είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων.»

Ο Νίκος Βουρλακης κατηγόρησε τον Δήμαρχο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά που βάζει στην άκρη κοινοτικά συμβούλια και παρακάμπτει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών αναφερόμενος στο θέμα του Γαλατά.

Ο Γιάννης Φραγκάκης σχολιάζοντας το έργο του Κήπου, ανέφερε: Δεν καταλαβαίνω γιατί θριαμβολογούμε; Είναι απαράδεκτο ότι ένα τέτοιο έργο διήρκεσε 15 μήνες ενώ για την Αγορά απάντησε πως «η ανακαίνισή της κοντεύει να   κρατήσει πιο πολύ από την κατασκευή της! 110 χρόνια μετά.

Πάντως ο Δήμαρχος απάντησε πως το έργο της Αγοράς δεν έχει καθυστερήσει καθώς ο εργολάβος εργάζεται σε άλλο κομμάτι όσο αναμένει την τροποιημένη μελέτη.

Ο Μπάμπης Λουτσέτης σχετικά με τον Κήπο σημείωσε προς τον Δήμαρχο: «1,5 χρόνο τα παιδιά δεν είχαν πού να πάνε. Ο κόσμος που είδατε ήταν ένα ξέσπασμα ανάγκης.

«Πόλεμος» για την επικοινωνιακή προβολή

Η Δημοτική Αρχή δέχτηκε τα «βέλη» της αντιπολίτευσης για την έγκριση 180.000 ευρώ για επικοινωνιακή προβολή. Το θέμα ψηφίστηκε με ψήφους 15 υπέρ και 15 κατά ενώ προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ παρατάξεων.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, τόνισε πως «οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να συνοδεύεται από απολογιστικά στοιχεία προηγούμενου έτους – η εισήγηση που έχουμε μπροστά μας δεν ταιριάζει ούτε στο γράμμα ούτε στο πνεύμα του νόμου. Η εισήγηση πρέπει να είναι αναλυτική με χρονοδιάγραμμα και πού θα πάει κάθε δαπάνη. Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τέτοια ευελιξία να διαχειριστείτε όπως θέλετε 180 χιλ ευρώ» ζητώντας εξειδίκευση του κάθε ποσού.

Ο Τάσος Βάμβουκας τόνισε πως «η ανάλυση που κάνετε δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε πως θα τα διαχειριστείτε τα χρήματα αυτά, επομένως θα καταψηφίσουμε».

Από την Δημοτική Αρχή, οι αντιδήμαρχοι Νεκτάριος Ψαρουδάκης και Τάσος Αλόγλου εξήγησαν πως η εισήγηση έχει όλες τις απαραίτητες εξειδικεύσεις και αποτελεί πρϊόν οργανωμένης δουλειάς και προετοιμασίας.

Γαμήλιος τουρισμός

Ειδική αναφορά έκανε ο Μπάμπης Λουτσέτης, στην συμμετοχή του Δήμου Χανίων σε έκθεση για τον γαμήλιο τουρισμό με 16.000 ευρώ,στο Λονδίνο « την ώρα που οι Χανιώτες για να παντρευτούν πληρώνουν για τον πολιτικό γάμο τα ίδια με τους τουρίστες στους χώρους του Δήμου» είπε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του ο Γιάννης Φραγκάκης ζήτησε λεπτομέρειες για το ποιοι Χανιώτες επιχειρηματίες συμμετείχαν στην έκθεση.

Απαντώντας ο Νεκτάριος Ψαρουδάκης τόνισε πως ήταν ένα wedding show στο Λονδίνο, το οποίο στοχεύει σε τουρισμό ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου: «Αξίζει ο κάθε φορέας που στοχεύει ψηλά, να συμμετέχει. Είναι το μεγαλύτερο event γύρω από τον γάμο στην Ευρώπη » τόνισε.

Τα σχολεία… στο τέλος

Γιατί τα θέματα των σχολείων ενώ ήταν στην σειρά 14 και 15 στην προηγούμενη συνεδρίαση που διεκόπη, πήγαν αρκετά πιο κάτω, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της α’βαθμιας σχολικής επιτροπής, Νίκος Βλαζάκης, λέγοντας στον πρόεδρο με δηκτική διάθεση, «Γιατί δεν τα βάλατε 70; »

«Εγώ αξιολογώ τι θα πάρει προτεραιότητα. Την ημερήσια διάταξη την φτιάχνω εγώ και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν» απάντησε ο πρόεδρος, Ευτύχης Δαμιανάκης.

zarpanews.gr

The post Από έργα μέχρι… νύφες! Σε κλίμα σύγκρουσης το δημοτικό συμβούλιο Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα